Pažitka
Název:

Dýňovo-jablečná polévka s ořechy


Dýňovo-jablečná polévka s ořechy


Ingredience:
Pečení dýně:
dýně Hokkaido600 g
oloupané zelené jablko200 g
rozmarýn3 snítky
česnek4 stroužky
olivový olej3 lžíce
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Základ:
střední cibule1 ks
máslo30 g
olivový olej1 lžíce
zeleninový vývar900 ml
bílé víno1 dcl
Karamelizované jablko a ořechy:
máslo30 g
třtinový cukr2 lžičky
oloupané zelené jablko200 g
vlašské ořechy2 hrsti
Postup přípravy:

Podzim nemám moc ráda, nicméně jedna věc nebo spíš jedno jídlo mě utěšuje. A tím je dýňová polévka! Každý rok, když začne padat listí, tuto polévku vařím. A ne jednou! Ale hned několikrát do měsíce. Je totiž skvělá a vždy na ni mám největší chuť zrovna, když je pochmourno. 

Bohužel se ale stává, že když nějaké jídlo jíte častěji, velmi rychle se jej přejíte. A tak se snažím vymýšlet nové a nové recepty a alternativy, aby pro mě tato skvostná záležitost byla stále překvapující. Tentokrát jsem tedy vyzkoušela kombinace dýně a jablek.

Pečení dýně

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  3. Jablko zbavte jádřince a také jej nakrájejte na kousky.
  4. Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy.
  5. Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy.
  6. Vše zalijte olivovým olejem.
  7. Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu.
  8. Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.

Základ

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova.
  3. Přilijte víno, které nechte odpařit.
  4. Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar
  5. Na mírném plameni nechte 10 minut probublat.
  6. Obsah hrnce přelijte do mixovací nádoby od robota a rozmixujte vše dohladka. Já používám robota KMM 060 od značky Kenwood.
  7. Podle chuti přisolte či přidejte pepř.

Karamelizované jablko a ořechy

  1. Jablko nakrájejte na tenké plátky
  2. Ořechy nasekejte nadrobno.
  3. V pánvi rozehřejte máslo.
  4. Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit.
  5. Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat.

Podávejte tak, že krém nalijte naběračkou do talíře, na hladinu opatrně položte plátky jablek a ořechy.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno