Pažitka
Název:

Dýňovo-jablečno skořicový koláč ze špaldové a pohankové mouky s meruňkami, hruškami a mandlovým tvarohem

vegan (bez mléka, laktózy, vajec) obsahuje lepek


Dýňovo-jablečno skořicový koláč ze špaldové a pohankové mouky s meruňkami, hruškami a mandlovým tvarohem


Ingredience:
Korpus:
špaldová mouka T 1050221 g
pohanková mouka hladká50 g
třtinový cukr90 g
máslová dýně90 g
jablečné pyré110 g
mletá skořice1 lžička
řepkový olej36 g
jablečný ocet3 kapky
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
Meruňkový krém:
mražené meruňky200 g
hruška1 - 2 ks
agarová tyčinka Country Life1 ks
Mandlový tvaroh:
loupané mandle150 g
mandlové mléko Provamel100 - 150 g
javorový sirup dle potřeby
kokosový krém1 lžíce
Postup přípravy:

Dostala jsem strašnou chuť na kynuté koláče, jenže to bych nebyla já, kdybych zase nepřemýšlela nad tím, jak je udělat trošku výživnější. Chvíli jsem váhala a vsadila na jistotu. Na korpus, který dobře znám a věděla jsem, že to bude ta správná volba. Nedávno jsem se dočetla, že když se přidá do korpusu pár kapek citronu nebo octa, zůstane krásně nadýchaný a vážně je úžasný. Ocet není v těstě vůbec znát a korpus nespadl ani o milimetr. Navíc máme úžasný chutný výživný koláč a to mě hřeje na duši a dělá velkou radost, obzvlášť když jej může i náš malý mlsounek, který nesmí mléčné výrobky. Jedná se o lehký, nadýchaný korpus, který rozhodně budu opakovat. A jak na něj?

Příprava těsta je velmi snadná. Očistíme, vydlabeme a najemno nastrouháme dýni, oloupeme a nastrouháme najemno jablka, přidáme tuk, skořici, vanilku, cukr, pár kopek jablečného octa, zamícháme, přisypeme mouku, opět promícháme a nakonec těsně před pečením přisypeme kypřící prášek, důkladně s těstem promísíme. 
Těsto je hustější netekoucí konzistence.
Pečící formu vysteleme pečícím papírem a těsto na něj přendáme, rovnoměrně rozetřeme. Formu s těstem vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krémy, kterými budeme zdobit.

Světlý krém připravíme následovně. Oloupané mandle vložíme do vysoké, úzké nádoby, přilijeme javorový sirup, trochu rostlinného mléka, začneme mixovat pomocí tyčového mixéru. Mléka přiléváme tolik, aby se dal krém dobře rozmixovat do hladké konzistence, ale nesmí téct, musí dobře držet na lžící. Nakonec přidáme lžíci kokosového krému nebo kokosový olej s příchutí kokosu. 
Vzniklý krém přendáme do zdobícího sáčku a dáme do lednice zachladit.

Připravíme si meruňkový krém. Meruňky necháme z mrazáku povolit, přikrájíme k nim hrušky a natrháme agarovou tyčinku, kterou dáme do povolené šťávy. Ovocnou směs povaříme do rozpuštění agarové tyčinky, přibližně 3-5 minut. Já jsem nepřilévala žádné další tekutiny. Nakonec celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem, necháme vychladnout, ale ne úplně. Agar chladnutím tuhne. Je dobré si to dobře načasovat.
Samozřejmě jsou různé možnosti zahuštění, můžeme použít citrusový pektin, pudink, želatinu či kokosový olej. Já má ráda agar už jen pro jeho vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů.

Začneme zdobit vychladlý korpus, vyndáme z lednice světlý krém, ozdobíme korpus kolem dokola, já udělala dvě řady kytiček. Následně jsem vzala meruňkový krém a ten pomocí zdobícího sáčku opatrně rozlila po korpusu. Následně jsem již jen dodělala mandlovým krémem druhý vnitřní kruh a střed. Po nazdobení vložíme koláč do lednice, aby krémy zatuhly.

Korpus na verzi bez lepku naleznete zde, ale jelikož se jedná o téměř stejný recept jen jsou vynechány vlašské ořechy, věřím že pokud se zahustí rýžovou polohrubou moukou a pohankovou moukou hladkou, bude korpus stejný. Jen je zapotřebí mít netekoucí hustou konzistenci:

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno