Pažitka
Název:

Dýňovo mrkvové falafely se salátem z mrkve, šalotky a smetanového sýra


Dýňovo mrkvové falafely se salátem z mrkve, šalotky a smetanového sýra


Ingredience:
Ingredience:
stření dýně Hokaido1 ks
mrkev1 + 2 ks
vařená cizrna350 g
česnek1 stroužek
mletý kmín1 lžička
hladkolistá petrželka2 hrsti
koriandr2 hrsti
grahamový toustový chleba3 plátky
šalotka1 ks
smetanový sýr - Lučina, Palouček100 g
libanonské nebo pita chleby4 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Cizrnu máme s dcerou moc rády. Často ji používám rozmixovanou na zahuštění zeleninových polévek či omáček. Když jsem si prohlížela magazín o vaření na internetu, zaujalo mě použití cizrny jako základu do kuliček (falafelu). Při nákupu mi také padla do oka dýně a nějak se mi zastesklo po její chuti. Nakonec jsem tedy zkombinovala známé a neznámé a výsledek byl více než uspokojivý.

Dýni vydlabeme a nakrájíme na středně velké kostičky. Oloupeme mrkev a nakrájíme na stejně velké kostičky jako dýni. Kostičky dýně a mrkve rozprostřete na plech vyložený pečicí folií, zastříkněte olejem a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Cizrnu vsypte spolu s česnekem, kmínem a polovinou petrželky a koriandru do robotu a rozmixujte, ale ne zcela dohladka. Přidejte měkkou a lehce zchladlou dýni a mrkev (trochu pomačkanou šťouchadlem na brambory), chleba (rozmixovaný na "strouhanku") a sůl i pepř podle chuti. Dobře promíchejte a ze směsi vytvarujte cca 16 falafelu. Dejte je na 10 minut do lednice.

Mezitím smíchejte zbylou petrželku, koriandr, nastrouhané dvě mrkve, šalotku a smetanový sýr a dejte stranou. Falafely vyskládejte na plech a dejte je na cca 20 minut do trouby na 200 stupňů.

Libanonské chleby mírně nahřejte, dovnitř dejte vždy část salátu a 3-4 falafely.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno