Pažitka
Název:

Dýňovo mrkvové lasagne

vegetariánský recept


Dýňovo mrkvové lasagne


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido450 g
střední mrkev3 ks
olivový olej1 lžíce
tvaroh ve vaničce100 g
smetana ke šlehání120 ml
žloutek1 ks
mozzarella150 g
máslo2 lžíce
sušený tymián3 - 4 lžíce
muškátový oříšek1/4 lžičky
lasagne6 - 8 plátů
parmazán dle chuti
Postup přípravy:

Jak to u mě bývá, tak u většiny mých receptů vycházím z klasické podoby receptu a prostě si jej přetvořím k obrazu svému. Což je myšleno, co je zrovna doma k dispozici. Jinak to nebylo ani v případě tohoto receptu. Dýni miluji a využila bych ji snad u každého vaření, a ta jsem se rozhodla ji zakomponovat do oblíbených lasagní. Vznikla tak bezmasá podoba, která ovšem získala doma velkou pochvalu.

Nejprve si připravíme dýni a mrkev. Omyjeme je, osušíme. Dýni vydlabeme a nakrájíme na středně velké kostky. Mrkev si oloupeme a nakrájíme na kousky stejně velké jako dýně. Mrkev a dýni pak dáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme směsí olivového oleje, 1 lžičkou tymiánu, soli a pepře. Promícháme, aby se vše směsí obalilo. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut. Po upečení vyndáme a necháme mírně zchladnout.

V mezidobí si připravíme lasagne. Já je před samotným pečením trochu povařím ve vroucí vodě. Kdy jednotlivé pláty lasagní vkládám do vroucí vody, nechám necelou minut povařit a pak vložím do mísy se studenou vodou.

V rendlíku si rozpustím máslo a přidám zbytek tymiánu. Rozpuštěným máslem pak poliju upečenou směs dýně a mrkve a jen tak vidličkou trochu pomačkám.

Tvaroh si smícháme s nastrouhanou mozzarellou, smetanou, žloutkem a špetkou muškátového oříšku, dle své chuti pak osolíme. 

Již máme vše nachystáno, teď si tedy lehce vymažeme zapékací mísu a začínáme skládat, kdy na dno dáme (osušené) pláty lasagní, na ně pak dýňovou směs, na tu tvarohovou směs, a pokud budeme chtít, strouhněme i parmazán. Tak pokračujeme, až nám suroviny dojdou. Na poslední vrstvu určitě přidejte vrstvu strouhaného parmazánu. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno