Pažitka
Název:

Dýňový cheesecake pro děti od 1 roku


Dýňový cheesecake pro děti od 1 roku


Ingredience:
Těsto:
celozrnná hladká špaldová mouka330 g
přepuštěné (nebo klasické) máslo150 g
vejce1 ks
moučkový cukr2 lžíce
voda60 ml
perníkové koření1 lžička
Náplň (dortová forma o průměru cca 24cm):
dýně (Hokaido)300 g
tvaroh2 vaničky
mascarpone1 vanička (250g)
moučkový cukr60 g
vejce3 ks
celá skořice1 ks
Postup přípravy:

Že už jste z dýně měli polévku, omáčku, těstoviny a kdo ví co všechno ještě? Tak co třeba trošku toho zpracování na sladko ve formě cheesecaku. Naše oblíbené.

Na těsto smíchejte rozpuštěné máslo s vajíčky, vodou, cukrem a kořením. Postupně zapracujte i špaldovou mouku. Je možné, že v závislosti na savosti jednotlivých druhů mouky může být těsto příliš lepkavé, pak se nebojte ještě trošku mouky přidat. Počítejte ale s tím, že při pobytu v lednici máslo v těstě zpátky trošku ztuhne, těsto se navíc nevyvaluje, ale jen natlapká do formy, tudíž není žádné vysoké pevnosti potřeba, zachovejte tedy jeho vláčnost.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si náplň. Dýni omyjte (Hokaido se loupat nemusí) a pokrájejte na drobné kostky, které uvaříte společně  válečkem skořice do měkka (cca 10 minut). Poté odstavte a nechte vychladnout.

Uvařenou dýni rozmixujte se třemi vejci (nejlépe to jde v koktejlovači) na hladké pyré a přelijte ho do mísy. Vmíchejte mascarpone, oba tvarohy a doslaďte. Řádně prošlehejte metličkou.

Dortovou formu vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem a na dno navrstvěte těsto. Jak jsem psala v úvodu, jednoduchou ruční prací ho prostě natlapkejte do formy, s vyvalováním se netrapte. Nezapomeňte na zvýšené okraje (zhruba 3 centimetry), které udrží náplň. Nalijte na těsto a pečte v troubě předehřáté na 170°C ca 30 minut.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno