Pažitka
Název:

Dýňový dort s fíkovým krémem, zdobený dýňovým krémem a čerstvými fíky


Dýňový dort s fíkovým krémem, zdobený dýňovým krémem a čerstvými fíky


Ingredience:
Ingredience:
vejce4 ks
rostlinný olej320 ml
cukr krupice200 g
polohrubá mouka200 g
hladká mouka200 g
soda2 lžičky
prášek do pečiva2 lžičky
sůl1 lžička
skořice2 lžičky
mixed spice nebo pumpkin pie spice nebo je i perníkové koření2 lžičky
dýňové pyré400 g
Fíkový krém:
mascarpone500 g
krémový sýr250 g
smetana ke šlehání500 ml
fíková marmeláda300 g
moučkový cukr dle chuti
Dýňový krém:
mascarpone250 g
krémový sýr125 g
smetana ke šlehání250 ml
dýňové pyré150 - 200 g
moučkový cukr dle chuti
Na ozdobení:
čerstvé fíky5 - 5 ks
Postup přípravy:
Je mi zcela jasné, že když jste počasí nebo roční období, tak je fakt strašlivě složité se mnou vyjít. V létě je mi moc vedro a na sluníčko mám alergii. V zimě je mi zase naopak moc zima, sníh mě baví tak den a mráz zhola nesnáším. Podzim nemám ráda, protože je moc mokro a lezavo a vždycky se mi zblázní vlasy a dělají si, co se jim zlíbí, a tak vůbec. Jaro beru ještě na milost, ale jen proto, že všechno krásně kvete a to je taková nádhera, že počasí pomalu ani nevnímám. Prostě zavděčit se mi není vůbec lehké. A já to vím a snažím se neremcat moc často a moc nahlas! Vy, co moje příspěvky čtete často, tušíte, že se mi to příliš nedaří (jsem prostě remcalka), ale fakt se urputně snažím... 
Pár věcí na podzimu ale opravdu miluju a ty úspěšně vyvažují tu jinak všudypřítomnou agónii... Možná už jsem o nich i loni psala... Zbožňuju barvy a vůni spadaného listí. Na možnost vytáhnout trenčkot, kozačky a klobouky se těším takřka celý rok. Ale hlavně a především se rok co rok nemůžu dočkat návratu mých největších oblíbenců - fíků, dýní, hrušek, jablíček a ostružin. Já vím, já vím, teď všechno seženete takřka celoročně, ale na podzim v sobě mají tyhle dobroty prostě něco víc. Jsou takové... poctivější, plné chuti a vůně! Dýňovou polévku dělám v různých obměnách takřka každý týden, dýňového pyré máme plný mrazák (teď už teda ne, ale to se brzy změní) a fíků máme doma takovou zásobu, že bych mohla podarovat sousedy do vzdálenosti dvou bloků a ještě by mi zbylo (Jen uvažte - náš dům má jedenáct pater a asi milion vchodů... Ano, počítáte správně... A ano, jsem vážně blázen do fíků). 
Když jsme dostaly objednávku z Kavárny Kočičí, na nějaký další krásný a dobrý dort, který by se vyrovnal tomu čoko-banánovému s arašídovým máslem, bylo jasno. Bude dýňový s fíkovým krémem a dýňovým krémem a čerstvými fíky navrch. To dá rozum, ne? Já nejraději používám máslovou dýni, ale pokud zrovna máte třeba muškátovou, tak to vůbec nevadí!
Nejprve si připravte dýňové pyré. Oloupeme dýni, nakrájíme a posypeme třtinovým cukrem. Dýni upečeme a poté rozmixujeme dohladka. Dýni můžeme také uvařit ve vodě jko brambory a poté rozmixovat.
 
Poté si vyložte velkou dortovou formu o průměru 26 cm papírem na pečení (dno i okraj). Troubu rozpalte na 180°C. Obě mouky, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření prosejte přes jemné síto. Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny pěny a postupně vmíchejte moučnou směs a dýňové pyré. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Dobře hlídejte a pokud se Vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem, v mém případě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách, a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a vodorovně prokrojit.
 
Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Opatrně vmíchejte marmeládu a pokud se Vám bude krém zdát málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem.
 
Dýňový krém na ozdobení připravte úplně stejně, pouze marmeládu nahraďte dýňovým pyré a rozhodně oslaďte. 
 
Díky dobře omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny.
 
Spodní vrstvu těsta si položte na dortovou podložku a potřete 2/3 fíkového krému. Na krém položte druhou vrstvu těsta a celý dort (tedy vršek i boky) potřete zbylou 1/3 fíkového krému. Povrch dortu uhlaďte a dejte ho alespoň na 1 hodinu do ledničky. Poté ho ozdobte dýňovým krémem a poklaďte rozčtvrcenými fíky.
 
Co máte na podzimu nejraději Vy? A který podzimní poklad si nenecháte ujít?
 
Mějte se moc krásně,
Vaše M. :-*
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Šmolíková a Martina Kojzarová

    zavřít okno