Pažitka
Název:

Dýňový dort


Dýňový dort


Ingredience:
Ingredience (forma 20-22cm):
dýně na pyrécca 1 kg
Těsto:
hladká mouka1,5 hrnku (hrnek=cca 320ml)
kakao4 lžíce
kypřící prášek do pečiva3 lžičky
sůl1/2 lžičky
cukr krupice1 hrnek
kefír1/2 hrnku
dýňové pyré1 hrnek
vanilkový cukr2 lžičky
máslo170 g
vejce3 ks
Krém:
mascarpone (smetanový sýr)500 g
máslo170 g
moučkový cukr130 - 150 g
vanilkový cukr2 lžičky
pomerančová šťáva2 lžíce
dýňové pyré1/2 hrnku
Poleva:
čokoláda na vaření100 g
máslo100 g
smetana2 lžíce
Postup přípravy:

Jak jsem avizovala, chtěla jsem poslední dýni upotřebit do nějakého moučníku. Tak jsem pátrala po zahraničních blozích a našla jsem na jednom ruském tento dort. Původně byl připraven na Halloween, takže krém byl ještě trochu přibarvený do oranžova barvivem. To jsem vynechala a krém si ještě uzpůsobila našim chutím. Kdo mě zná, už ví, že nejsem žádný umělec v tomhle směru, ale chuťově je opravdu výborný, těsto vláčné. Dort je koncipován do formy o velikosti 20 - 22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort, než jsou obvykle velké formy, můžete to také vyzkoušet, jde to bez problémů.

Nejprve připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.

Troubu předehřejeme na 180°C. 

Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť. 

Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem.

Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na bok dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, která schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie. 

Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřený do sucha.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno