Pažitka
Název:

Dýňový hummus

veganský recept


Dýňový hummus


Ingredience:
Ingredience:
pečená dýně150 g
česnek1 stroužek
vařená cizrna200 g
olivový olej2 lžíce
lístky čerstvého tymiánu1 lžička
větší citron - šťáva z něj1 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Ať už hledáte tip na lehkou zdravou večeři nebo jen chcete oživit vaše svačinky, je hummus tou nejlepší volbou. Příprava je tak neuvěřitelně jednoduchá, že se až nechce věřit, že výsledkem je takový dobrota. Co mě na tomhle jídle baví asi nejvíc, je jeho pestrost a univerzálnost. Můžete ho ozvláštnit sezónní zeleninou a čerstvými bylinkami z trhu a rázem máte několik naprosto rozdílných pokrmů, kterými si získáte nejednoho náročného strávníka.

A jelikož máme listopad, a to znamená, že farmářské trhy i obchody se prohýbají pod bohatou a rozmanitou nabídkou všemožných druhů dýní, asi se nebudete divit, když vám řeknu, že je jím skoro pořád. Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, na kolik vlastně využíváme nabídku lokálních a sezónních surovin. V době, kdy jsem jedla čistě rostlinnou stravu, měla jsem opravdu velikou spotřebu banánů, manda a jiných exotických druhů ovoce. Dnes si každou sobotu zaběhnu na trh k mým oblíbeným farmářům pro čerstvý ovčí sýr a jogurt, domácí vejce a nějakou tu zeleninu a ovoce. Najednou už nemám tendenci jíst ke snídani každý den smoothie bowl z několika banánů, ale raději si dám jogurt s domácí granollou a jablkem. Občas si samozřejmě dopřeju kousek té exotiky, ale myslím, že pro moje tělo i naši planetu je mnohem prospěšnější jíst lokálně a sezónně, než nakupovat předražené drahé potraviny, které k nám putovali tisíce kilometrů přes celou planetu.

Moje nejoblíbenější podzimní surovina je bezesporu dýně! Nejraději připravuji dýni pečenou s bylinkami, kterou nejradši uzobávám jen tak samotnou. Pokud se ale zadaří a nesním ji všechnu na posezení, přidávám ji hrozně ráda jako základ do různých variací rissot, polévek, salátů nebo pomazánek. Jednou z mých oblíbených je právě hummus s čerstvým tymiánem. Dýně mu dodá lehce nasládlou chuť, citronová šťáva pak zase lehkost  svěžest. Mlsejte ho s čerstvým kváskovým chlebem nebo prostě jen tak lžičkou přímo z misky, pokaždé bude chutnat skvěle.

Dýni nakrájíme na menší kousky, lehce ji osolíme a necháme péct přibližně 25 minut při 200 stupních přikrytou alobalem. Na posledních pět minut sejmeme alobal a necháme dopéct, dokud není dýně měkká.

Do mixéru nasypeme cizrnu (uvařenou nebo propláchnutou z konzervy), přidáme pečenou dýni, česnek, olivový olej, lístky čerstvého tymiánu a citronovou šťávu. Ochutíme ještě solí a troškou čerstvě namletého pepře a vše důkladně rozmixujeme. Aby byl hummus opravdu krásně krémový, dejte mu čas a mixujte i několik minut.

Podle chuti dosolíme nebo přidáme ještě kapku citronové šťávy.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno