Pažitka
Název:

Dýňový koláč


Dýňový koláč


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka150 g
celozrnná mouka100 g
krystalový cukr2 lžíce
máslo125 g
vejce1 ks
kůra z 1/2 omytého citronu dle chuti
Náplň:
oříšky (lískové, vlašské, mandle, para, pekanové...) hrstka
sušené meruňky nakrájené na větší kousky hrstka
malá dýně Hokkaido1 ks
vejce3 ks
javorový sirup5 lžic
med3 lžíce
zakysaná smetana3 lžíce
šťáva z citronu dle chuti
mletá skořice1/2 lžičky
Postup přípravy:

Už je to tady! Babí léto se všemi svými krásami a poetikou... Ranní mlhy, kterými se snaží proniknout sluníčko svými paprsky a když se mu to podaří, tak je odpoledne skoro 20 st. Užívejme si to, protože brzo už bude pořádná zima, pestrobarevně zabarvené listí opadá ze stromů a modrou oblohu vystřídají těžké dešťové mraky.

My však nebudeme čekat na podzimní nepohodu a dušičkové listopadové plískanice a pana Dýni proměníme na voňavý, chutný koláč alá Pumpkin Pie!

Začneme dýní - rozkrojíme ji, vydlabeme semínka a opatrně oloupeme, pozor na zranění, má hodně tvrdou slupku. Poté ji nakrájíme na kousky (3 x 3 cm). Do kastrólu dáme pařáček (sluníčko), na dno nalijeme vodu a na pařáček dáme dýni. Pokud nevlastníte pařák, můžete použít velké kovové síto, nebo dýni prostě dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Nechte dusit asi 15-20 minut do změknutí.

Mezi tím si připravíme těsto - na vál dáme všechny sypké složky těsta, pokud nemáte doma celozrnnou mouku, použijte 250 g polohrubé, nic se nestane, jen těsto bude "bílé" s méně výraznou chutí. Na moučnou směs jemně nastrouháme citrónovou kůru, krásně nám mouku provoní a poté si vytvarujeme z moučné směsi důlek. Do důlku vyklepneme vejce a přidáme povolené máslo nebo Heru. Zpracujeme vláčné těsto, jde to snadno a poté jej necháme odpočinout.

Dýně už je uvařená, takže z ni slijeme vodu a přendáme ji do misky aby vystydla. Vymažeme a hrubou moukou vysypeme kulatou koláčovou formu, já používám průměr 28 cm. A troubu necháme rozehřívat na 180 oC.

Jakmile dýně vystydne, odměříme si asi 350 - 375 ml uvařené dřeně. Zbytek můžeme schovat třeba na druhý koláč za pár dnů, v lednici bezpečně vydrží. Odměřenou dřeň doplníme dalšími surovinami - vejcem, javorovým sirupem, medem, zakysanou smetanou, citrónovou šťávou a skořicí. Pokud nemáte javorový sirup, můžete dát o něco víc medu. Všechny ingredience prošleháme ručním mixérem. Pozor hodně to šplíchá, tak dejte nižší otáčky.

Poté z těsta vyválíme kulatou placku a tou vyložíme připravenou koláčovou formu. Odstraníme přebytky, které si můžeme schovat na nazdobení povrchu koláče, já jsem udělala srdíčko, dá se i mřížka nebo nemusí být nic. Na těsto nasypeme posekané ořechy a pokrájené meruňky a vše zalijeme připravenou dýňovou směsí.

Šup s tím do trouby a pečte při 180 oC přibližně 40 minut. Poté je již koláč hotový.

I když se recept může zdát časově náročný, není tomu tak. Nejrychlejší je, když už máte dýni uvařenou z minulé várky koláče, to je pak příprava šup šup a koláč je za 20 minut v troubě. Nezkoušela jsem, jestli by šla uvařená dýňová dřeň třeba zmrazit. Až zkusím, dám vědět.

Musím říct, že jsem zkoušela již několik receptů na dýňové koláče, ale tento je opravdu bezkonkurenční a doporučuji jej vyzkoušet. Jeden nebude stačit!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno