Ingredience: | |
střední dýně Hokaido | 1 ks (cca 1300g) |
mrkev | 4 ks (cca 350g) |
Alpro kokosová alternativa smetany na vaření | 1 ks |
olivový olej | 5 lžic |
himalájská sůl + na dochucení | 1 lžička |
lžícebalzamikový ocet Aceto Balsamico di Modena | 2 lžíce |
bylinky (tymián, estragon, šalvěj) | hrst |
česnek | 1 palice |
cibule | 2 ks |
přepuštěné máslo | 1 lžíce |
kajenský pepř | dle chuti |
zeleninový vývar | 1 l |
Ze všech druhů dýní asi nejvíce v kuchyni používám Hokaido. Dá se z ní připravit tento krásně jemný krém s nádechem exotiky, kterému dodává správný šmrnc pečená mrkev.
1. Dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a měkký střed a nakrájíme na plátky.
2. Mrkve očistíme kartáčkem a rovněž pokrájíme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme bylinky, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a dáme na plech s pečícím papírem péct do trouby na 20 - 30 minut. Na plech přidáme i na polovinu překrojenou palici česneku.
3. V hrnci si na přepuštěném másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, ke které přidáme upečenou dýni s mrkví, vymačkaný pečený česnek a zeleninový vývar.
4. Polévku krátce provaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
5. Nakonec ji zjemníme kokosovou alternativou smetany na vaření a dochutíme kajenským pepřem a solí.
Podrobné info: