Pažitka
Název:

Dýňový krém s pečenou mrkví


Dýňový krém s pečenou mrkví


Ingredience:
Ingredience:
střední dýně Hokaido1 ks (cca 1300g)
mrkev4 ks (cca 350g)
Alpro kokosová alternativa smetany na vaření1 ks
olivový olej5 lžic
himalájská sůl + na dochucení1 lžička
lžícebalzamikový ocet Aceto Balsamico di Modena2 lžíce
bylinky (tymián, estragon, šalvěj) hrst
česnek1 palice
cibule2 ks
přepuštěné máslo1 lžíce
kajenský pepř dle chuti
zeleninový vývar1 l
Postup přípravy:

Ze všech druhů dýní asi nejvíce v kuchyni používám Hokaido. Dá se z ní připravit tento krásně jemný krém s nádechem exotiky, kterému dodává správný šmrnc pečená mrkev.

1. Dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a měkký střed a nakrájíme na plátky.

2. Mrkve očistíme kartáčkem a rovněž pokrájíme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme bylinky, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a dáme na plech s pečícím papírem péct do trouby na 20 - 30 minut. Na plech přidáme i na polovinu překrojenou palici česneku. 

3. V hrnci si na přepuštěném másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, ke které přidáme upečenou dýni s mrkví, vymačkaný pečený česnek a zeleninový vývar. 

4. Polévku krátce provaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

5. Nakonec ji zjemníme kokosovou alternativou smetany na vaření a dochutíme kajenským pepřem a solí. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno