Pažitka
Název:

Dýňový krém se zázvorem


Dýňový krém se zázvorem


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido250 g
brambory100 g
cibule100 g
česnek1 stroužek
zázvor2 cm
máslo1 lžíce
olivový olej1 lžíce
petrželka1 lžíce
kuřecí vývar0,5 l
smetana0,2 l
sůl dle chuti
bílý pepř špetka
drcený kmín špetka
Postup přípravy:

Já ty dýně opravdu moc nemusím. Jenže! Nedávno mne zaujala gurmánka Šárka svou dýňovou hořčicí. To jsem prostě musel vyzkoušet. A podařila se opravdu výtečně. Vyzkoušet ji můžete a doporučuji. Návod je zde. No a před několika dny mne přakvapil známý, když mi v hospodě přinesl šálek své dýňové polévky. Opravdu fajnová, i když trochu výraznější dík vychucení. Navíc nepasírovaná a to já u krémové polévky nerad. Neodolal jsem a druhý den doma vyzkoušel další verzi. A výsledek? Podle mne nejlepší jakou jsem uvařil. Přitom maximálně jednoduchá, bez mouky a světe div se, chutnala převelice také spolubydlovi který je spíše na řízky a guláše. Takže jdeme na to.

Na oleji s máslem necháme jen zpěnit pokrájenou cibulku, přidáme kousky dýně (to množství je už čistá váha), brambor, česneku, zázvoru (asi dvoucentimetrový kousek) a petrželky.

Vše zlehka promícháme a necháme pod poklicí na mírném plameni asi 5 minut dusit. Okořeníme solí, mletým bílým pepřem a drceným kmínem. Poté zalijeme vývarem a opět přikryté 15 minut vaříme.

Rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixérem, opět přivedeme k varu a zalijeme smetanou. Už jen chvíli prohřejeme a propasírujeme jemným cedníkem. Můžeme ještě zjemnit oříškem studeného másla.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavel Míček

    zavřít okno