

| Ingredience: | |
| špaldová mouka | 230 g |
| nastrouhaná dýně Hokkaido | 200 g |
| tekutý med | 100 g |
| vejce | 2 ks |
| rozpuštěné máslo | 130 g |
| vlašské ořechy | 100 g |
| prášek do pečiva | 1 ks |
| kakao (nemusí být) | 1 lžíce |
| Perníkové koření: | |
| skořice | 1 lžička |
| hřebíček | 5 ks |
| nové koření | 3 kuličky |
| badyán | 1/2 ks |
| Krém: | |
| mascarpone | 200 g |
| *tvaroh z vaničky | 200 g |
| cukr | 2 lžíce |
| vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové extraktu | 1/2 ks |
...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo…
Začněte perníkovým kořením. Ve hmoždíři všechno koření utlučte na jemný prášek a přidejte lžičku skořice.
Připravte si dvě mísy. Do jedné vsypte mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Dobře promíchejte. Do druhé nastrouhejte dýni (na hrubší nudličky) a přidejte vejce. V hrníčku rozpusťte máslo. Pokud váš med není úplně tekutý, přidejte ho k rozpuštěnému teplému máslu a promíchejte, ať se med v teple rozpustí. Vlijte do mísy k dýni a směs promíchejte.
K dýňové směsi přisypte moučnou směs, nasekané ořechy a umíchejte těsto.
Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Já perník pekla v nízké koláčové formě asi 20 minut. Pokud ho nalijete do vyšší formy, doba pečení se prodlouží. Zkoušejte špejlí. Hotový perník nechte vychladnout.
Mezitím co chladne, si připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a přidejte vyškrabaná semínka z půlky vanilkového lusku.
Vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo.
Užijte si krásný podzim!
Podrobné info: