Pažitka
Název:

Dýňový perník


Dýňový perník


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka230 g
nastrouhaná dýně Hokkaido200 g
tekutý med100 g
vejce2 ks
rozpuštěné máslo130 g
vlašské ořechy100 g
prášek do pečiva1 ks
kakao (nemusí být)1 lžíce
Perníkové koření:
skořice1 lžička
hřebíček5 ks
nové koření3 kuličky
badyán1/2 ks
Krém:
mascarpone200 g
*tvaroh z vaničky200 g
cukr2 lžíce
vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové extraktu1/2 ks
Postup přípravy:

...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo…

Začněte perníkovým kořením. Ve hmoždíři všechno koření utlučte na jemný prášek a přidejte lžičku skořice.

Připravte si dvě mísy. Do jedné vsypte mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Dobře promíchejte. Do druhé nastrouhejte dýni (na hrubší nudličky) a přidejte vejce. V hrníčku rozpusťte máslo. Pokud váš med není úplně tekutý, přidejte ho k rozpuštěnému teplému máslu a promíchejte, ať se med v teple rozpustí. Vlijte do mísy k dýni a směs promíchejte.

K dýňové směsi přisypte moučnou směs, nasekané ořechy a umíchejte těsto.

Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Já perník pekla v nízké koláčové formě asi 20 minut. Pokud ho nalijete do vyšší formy, doba pečení se prodlouží. Zkoušejte špejlí. Hotový perník nechte vychladnout.

Mezitím co chladne, si připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a přidejte vyškrabaná semínka z půlky vanilkového lusku.

Vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo.

Užijte si krásný podzim!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno