Pažitka
Název:

Eton mess: jahody se šlehačkou a sněhovými pusinkami


Eton mess: jahody se šlehačkou a sněhovými pusinkami


Ingredience:
Ingredience:
jahody dle potřeby
sněhové pusinky dle potřeby
smetana na šlehání dle potřeby
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Letos jsem sezónu jahod málem prošvihla a přitom mám v hlavě minimálně tři recepty, které prostě musíte zkusit. Uvidíme, jestli se na všechny dostane. První je Eton mess, tradiční britský dezert. Je docela jednoduchý, žádného velkého pečení se bát nemusíte, vlastně si všechny tři ingredience můžete koupit a pak je v podstatě smícháte dohromady (od toho se i odvíjí jeho název - mess = nepořádek, binec, chaos). Potřebujete totiž jen jahody, smetanu ke šlehání a sněhové pusinky. I když teď mě napadá, dají se vůbec pusinky v obchodě koupit i mimo Vánoce? Pokud je neseženete a ani se vám nebude chtít je péct doma, dejte si jen jahody se šlehačkou. Koneckonců, blíží seWimbledon (letos začíná 27. června) a právě jahody se šlehačkou k němu neodmyslitelně patří už od roku 1877, kdy se konal poprvé. Každý rok se během turnaje zkonzumuje 23 tun jahod a 7 000 litrů šlehačky! Mimochodem, Eton mess se původně na Eton College podával během každoročního kriketového zápasu proti konkurenční škole. Britové si očividně umí užívat, sportu i dobrého jídla.

Šlehačku podle chuti osladíme a ušleháme dotuha. Menší jahody rozpůlíme, větší nakrájíme na čtvrtiny. Pusinky lehce podrtíme. Do sklenic/pohárů opakovaně vrstvíme pusinky, jahody a šlehačku.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno