Pažitka
Název:

Extra nugátový cheesecake s lískovými oříšky

bezlepkový recept


Extra nugátový cheesecake s lískovými oříšky


Ingredience:
Korpus:
bezlepkové piškoty120 g
lískové oříšky50 g
kakao holandského typu25 g
máslo50 g
Náplň + poleva:
mascarpone500 g
polotučný tvaroh500 g
vejce2 ks
pohanková mouka4 lžíce
nugát (nebo kvalitní nugátová čokoláda)200 g
33% smetana + 150 ml 33% smetana150 ml
hořká čokoláda min. 70%200 g
lískové oříšky100 g
Postup přípravy:

Poslední dobou jsem samý cheesecake. Jsou jednoduché, vděčné, dá se vymýšlet nekonečně mnoho příchutí a vlastně se jejich výrobou do jisté míry i živím. Pečení se stalo mojí každodenní pracovní náplní a tak se už málokdy dostanu k pečení doma. Tento extra nugátový cheesecake byl nutnou výjimkou. Maminka slavila narozeniny. Zadání znělo jasně: nugát, oříšky a pěkně prosím bez lepku.

  1. Piškoty a lískové oříšky rozdrťte ve food procesoru spolu s kakaem a máslem. Vzniklou směs vmačkejte na dno dortové formy (předem vymazané máslem). Korpus předpečte po dobu cca 10 minut na 175°C.
  2. 150 ml smetany přiveďte k varu. Následně stáhněte z plotny a přidejte nakrájený nugát. Míchejte, dokud nevznikne hladká nugátová ganache. Nechte lehce vychladnout.
  3. Mascarpone, tvaroh, vejce a pohankovou mouku společně vyšlehejte. Poté přidejte nugátovou ganache a důkladně promíchejte. Hotovou náplň nalijte na předpečený, zchladlý piškotový korpus. Pečte na 175°C po dobu cca 30-40 minut. Upečený cheesecake se uvnitř stále třese jakoby byl nedopečený. Nicméně nesmí být tekutý příliš – v takovém případě teplotu snižte a ještě chvíli cheesecake pečte.
  4. Druhých 150 ml smetany také přiveďte k varu. Tenkorát do horké smetany vmíchejte hořkou čokoládu a vytvořte čokoládovou ganache.
  5. Ganache nalijte na hotový, opět lehce zchladlý cheesecake a posypte nasekanými lískovými oříšky.
  6. Cheesecake nechte přes noc ztuhnout v lednici.

TIP: Pokud máte rádi hodně sladké, můžete do náplně přidat i trochu cukru. Případně více nugátu.

TIP: V případě „lepkové“ verze zvolte máslové sušenky a do náplně hladkou mouku.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno