Pažitka
Název:

Falešná dršťková polévka


Falešná dršťková polévka


Ingredience:
Ingredience:
hlíva ústřičná dle potřeby
olivový olej trochu
dobrý silný hovězí nebo zeleninový vývar1,5 - 2 l
menší žlutá cibule1 ks
máslo kousek
česnek2 - 4 stroužky
mletá červená paprika2 lžíce
uzená mletá paprika1 lžíce
majoránka špetka
petrželka, ideálně čerstvá dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
drcený kmín špetka
hladká mouka a kousek másla na jíšku
Postup přípravy:

Co vy a klasická dršťková polévka? Já ji jako malá nenáviděla, fuj dršťky byly slizké a divně gumové no a teď? To mám stejně :D Prostě mi to nechutná, ale jelikož je jinak polévka sama o sobě výborná bylo mi líto ji přestat vařit, takže začalo pátrání po tom čím dršťky nahradit.

A oblíbili jsme si doma hned dvě varianty, jedna je méně dostupná a druhou seženete v každém trochu větším supermarketu. První variantou je houba jménem Kotrč, tu si ale pěkně v lese musíte najít sami až bude sezona , nebo někdo zná tajný zdroj kde ji koupit? Je s ním trochu práce, vypadá totiž jako mořská houba s mnoha, opravdu mnoha zákrutami ,kde se skrývá hlína, takže vyplachování pod studenou vodou je pěkná práce, pak už se jen natrhá nebo nakrájí na malé kousky a postupuje se stejně jako u druhé varianty (jen osmahneme kratší dobu a delší dobu houbu vaříme v polévce), kterou je Hlíva ústřičná. Ano tu už seženete mnohem snadněji. V tomto receptu, který mám z kuchařky Koko je Hlíva dokonale usmažená dokřupava, což je lepší než naše doteď praktikovaná varianta pouze uvařené Hlívy. Křupavá je o milion procent lepší, co ovšem doporučuji, nešetřete s množstvím zakoupené Hlívy, já myslela, že jí mám mraky,ale dlouhým smaženým se smrskne snad ještě víc než, když děláte špenát, takže nešetřete a kupte jí ranec, protože pak se o ní budete u stolu prát.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dozlatova na kousku másla. K cibuli přisypeme koření - kmín, obě papriky a asi minutu celé za stálého míchání prohřejeme, takže se koření krásně rozvoní. Zalijeme horkým vývarem a vmícháme potřebné množství již hotové jíšky. Polévku necháme mírně probublávat než bude dostatečně hustá. Poté dokonale dochutíme solí a pepřem, přidáme sušenou majoránku a čerstvou petrželku. 

Mezitím co nám polévka probublává je načase nachystat Hlívu. Z hlívy odřízneme nejtvrdší konec a jinak jí nakrájíme na silnější proužky. Hlívu poté orestujeme na olivovém oleji s kouskem másla. Smažíme zprudka cca deset minut, aby hlíva ztratila přebytek vody a začala jak říká Koko chrastit. Což fakt dělá, krásně křupavý zvuk. Hlíva bude krásně zlatavá a křupavá, poté ji dochutíme solí a pepřem. 
 
Polévku ještě dochutíme prolisovaným česnekem a vhodíme do ní osmaženou hlívu, podáváme krásně teplé s pečivem. Jakmile jednou ochutnáte falešnou dršťkovou polévku s křupavou hlívou nebo kotrčem nebudete chtít už klasiku.


Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno