Pažitka
Název:

Fasolada


Fasolada


Ingredience:
Ingredience:
bílé fazole (já tentokrát nahradila suché fazole fazolemi z plechovky)300 g
střední cibule1 ks
česnek pokrájený podélně na čtvrtiny2 stroužky
mrkev2 ks
řapíkatý celer150 g
oloupaná rajčata3 ks
rajský protlak3 lžíce
sůl špetka
čerstvě mletý prpř špetka
nasekaná kudrnačka1 lžíce
olivový olej3 lžíce
Postup přípravy:

Dnes vás v kuchyni zavedu ještě jednou na jih, tentokrát do Řecka. Fasolada je řecká fazolová  polévka a protože je velmi hutná, podává se v Řecku jako hlavní chod. Je výborná, a pokud máte rádi polévky z luštěnin, vřele doporučuji.

Přes noc si namočíme bílé fazole, poté je slijeme, zalijeme 1 l čerstvé vody a přivedeme k varu. Pokud máte jako já nyní fazole z plechovky, stačí slít nálev, přidat vodu a přivést k varu. Jakmile se na povrchu začne tvořit bílá pěna, začneme ji odebírat. Do vařících fazolí přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer, nadrobno nasekanou cibuli, pepř, lžičku soli, česnek a vaříme asi půl hodiny. Průběžně zkoušíme, zda jsou fazole měkké. Jakmile jsou fazole měkké, přidáme olivový olej, oloupaná a pokrájená rajčata a rajčatový protlak.  Vaříme až do úplného změknutí fazolí a případně po šálkách přidáváme vodu. Jakmile máme fazole měkké, polévku odstavíme z plotny a na závěr přidáme ještě 2 lžíce olivového oleje. Zdobíme nasekanou kudrnačkou a podáváme s chlebem, případně olivami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno