Pažitka
Název:

Fazolačka trochu jinak


Fazolačka trochu jinak


Ingredience:
Ingredience:
velké strakaté fazole200 g
menší cuketa1 ks
dýně hrst
jarní cibulka1 svazek
bobkový list3 ks
nové koření6 kuliček
hraška na obalování1 lžíce
česnek dle chuti
majoránka dle chuti
saturejka dle chuti
růžová himalájská sůl dle chuti
šunka nejvyšší jakosti200 g
Postup přípravy:

Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům u obou prťat jsem nakonec přistoupila na protikvasinkovou dietu. Řeknu vám, je to bída. Nemůžete skoro nic. A teď vařte pro ty mlsné jazýčky...

Matýsek pořád chodí do školky, ale jídlo si nosí své a obědvá až doma. Dnes na mě už ode dveří křičel, že děti mají tu dobrou fazolkovou polívečku a že ji chce taky. Tak jsem mu ji slíbila k večeři. Háček byl v tom, že v dietě nesmíte kořenovou zeleninu, zahušťovat moukou (nejlépe ani alternativní), ani používat mléčné výrobky. Naopak je vhodné vše ze zelené zeleniny a maso.

Když jsem Matymu předkládala svůj výtvor, čekala jsem jeden z jeho ksichtíků a hlášku: "Maminko, mě už bolí bříško", ale nekonalo se. A ještě si přidal.

Fazole namočte nejlépe den dopředu do vody (já to bohužel nestihla, takže jsem se trápila, než změkly).

Vodu slijte, nalijte novou, přidejte saturejku a vařte doměkka. Mělo by to trvat kolem 30 minut.

Na oleji osmahněte nasekanou bílou část jarní cibulky. Přidejte na kostky pokrájenou cuketu i se slupkou a dýni. Krátce restujte.

Zeleninu zalijte 1,5 l vody, v sítku či gáze přidejte bobkový list a nové koření. Vařte cca 10 minut. 

Vyjměte koření, přidejte hrašku rozmíchanou v trošce studené vody, rozmixujte a znovu povařte 15 - 20 minut.

Polévku ochuťte utřeným česnekem, solí a majoránkou dle chuti a vsypte do ní uvařené a scezené fazole.

Na talíři dozdobte šunkou, kterou můžete ještě nasucho opražit na pánvi, pokud už neumíráte hlady.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno