Pažitka
Název:

Fazolová česneková pomazánka

bez BKM, lepku, vajec


Fazolová česneková pomazánka


Ingredience:
Ingredience:
bílé fazole Navy200 g
česnek dle chuti
České ghíčko nebo alsan biocca 1 lžíce
sůl dle chuti
kešu ořechy5 - 6 lžic
umeocet dle chuti
mandlové mléko Provamel dle potřeby
Postup přípravy:

Pomazánky jsou součástí každé naší oslavy a já se vždy snažím připravit něco nového. Tentokrát jsem dostala chuť na česnekovou pomazánku, kterou už jsme dlouho neměli. Na této pomazánce je úžasné, že může chutnat pokaždé trošku jinak.

Fazole nasypeme do skleničky, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den vodu slijeme, vložíme fazole do hrnce a zalijeme vodou. Pro rychlejší vaření můžeme přidat mořskou řasu - wakame, kombu, nejen že zkrátí dobu vaření, ale rovněž snižuje nadýmavost. Výživová hodnota mořských řas je rovněž velmi značná. Mořské řasy postačí velikost poštovní známky. Fazole vařím v tlakovém hrnci přibližně 15 minut bez solení.

Uvařené fazole přecedíme a necháme vychladnout.

Pokud chceme mít pomazánku hezky hladkou, je dobré kešu ořechy namočit na 4 - 8 hodin. Výhodou nemáčených kešu ořechů je, že sají, tudíž můžeme využít jejich schopnosti, když máme něco příliš řídké. Pokud se přidají bez máčení, je třeba pomazánku v časovém odstupu vícekrát vyšlehat tyčovým mixérem.

Já využívám pro přípravu pomazánek Braun sekáček. Nasypu do něj uvařené fazole, přidám kešu ořechy, tuk a 2 - 3 lžíce mandlového mléka. Vyšlehám, vyndám do mísy a následně dochutím umeoctem, limetkovou šťávou či citronovou. Pokud budete přidávat umeocet, dosolte až nakonec, je přirozeně slaný.

Následně již jen přidáme prolisovaný česnek a vyšleháme tyčovým mixérem. Dle požadované konzistence můžeme přidat ještě mandlové mléko či tuk.

Celá pomazánka lze připravit jen s použitím tyčového mixéru, ale trošku se zapotí.

Základ bez česneku můžeme ochucovat libovolně nasekanými bylinkami - petrželovou natí, pažitkou, posekanou jarní cibulkou... Případně vlašskými ořechy, medvědím česnekem... Případně můžeme přidat přírodního Šmakouna, který je vyroben ze sušeného bílku, má přirozeně zajímavou chuť, která je lehce tvarohová, výsledná chuť má zajímavý ocásek.

Je to úžasná lehká pomazánka, která chutná výborně s rozpečeným pečivem, které se ozdobí posekanými vlašskými ořechy či nakládanými okurkami.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno