

| Ingredience: | |
| červené fazole ve slaném nálevu | 1 konzerva |
| pórek | 1 hrst |
| mrkev nakrájená na kolečka | 1 ks |
| celer nakrájený na kostičky | 200 g |
| větší cibulka nakrájená na kostičky | 1 ks |
| menší rajčátko zbavené slupky (nakrájené na osminky) | 3 ks |
| větší červená řepa (pečená hodinu v alobalu potřeném olejem) | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| sádlo | 2 lžíce |
| hovězí nebo uzený vývar | 2 l |
| rajský protlak | 2 lžíce |
| jemně pokrájený špek | 50 g |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| mletý kmín | špetka |
| bobkový list | |
| uzená paprika | špetka |
Výborná je se lžící zakysané smetany....
Na sádle opečeme špek a cibuli, když cibule zezlátne, přidáme mrkev a celer a opékáme asi pět minut. Pak zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, mletý kmín, nové koření, celý pepř, rajčata a nadrobno pokrájený česnek. Po 20 minutách do polévky vložíme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu a pórek, přilijeme rajský protlak a k samému konci pak fazole i s nálevem a uzenou papriku. Krátce provaříme, osolíme podle chuti, vyjmeme koření a podáváme.
Poznámka:
Do polévky můžeme ke konci přidat i vařené brambory.
Máte-li rádi hustší polévky, přidejte středně tmavou zásmažku z mouky a másla.