Pažitka
Název:

Fazolová omáčka s rajčaty a fazolový kuřecí guláš


Fazolová omáčka s rajčaty a fazolový kuřecí guláš


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
větší cibule1 ks
bio rajčata1 plechovka (400g)
mrkev1 - 2 ks
červené fazole adzuki150 - 200 g
nové koření4 kuličky
bobkový list2 ks
tymián dle chuti
vývar či voda dle potřeby
červené polosladké víno50 ml
sůl dle chuti
Verze s masem:
kuřecí prsní řízky300 g
červená lahůdková paprika dle potřeby
sůl dle chuti
česnek dle chuti
kmín dle chuti
tamari - fermentovaná sojová omáčka dle chuti
řasa wakame dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsem připravovala pro malého fazolovou omáčku, která lze rovněž použít jak polévka. Zároveň jsem dělala pro tatínka tortilly a od všeho mi poměrně dost zbylo. Rozhodla jsem se smíchat vše dohromady a vznikl luxusní fazolový guláš. Ne nadarmo se říká, při zpracování zbytků vznikají nejlepší recepty.

Cibuli orestujeme na Ghí, přidáme rajčata, já dala bio kousky v plechu, nastrouhanou mrkev, 2 kuličky nového koření, tymián, osolíme, pro dospělé můžeme přilít červené víno, masový vývar či jen vodu. Povaříme, vyjmeme koření, rozmixujeme (pokud chceme omáčku hladkou, přepasírujeme), já si pro malého odebrala a ještě si přidala červené víno a krátce povařila. Do hotové omáčky přidáme uvařené fazole, které jsme vařili s bobkovým listem a novým kořením, tymiánem a řasou wakame. Já si vždy fazole den předem máčím a následně vařím 15 minut v tlakovém hrnci. Přidáním řasy wakame zvýšíme výživovou hodnotu a zároveň snížíme nadýmavost. Můžeme podávat jako omáčku či polévku. je dobré připravit o něco dřív předem, aby fazole natáhly chuť omáčky.

Jelikož jsem dnes dělala tortilly a zbylo jak maso, tak omáčka, tak jsem rozmixovala fazole v omáčce a přidáním masa vznikl luxusní fazolový guláš. Maso na tortilly jsem restovala s červenou lahůdkovou paprikou, česnekem, kmínem a troškou tamari. Tudíž tu máme dva různé recepty a musím říct, že obě verze jsou super, ale jako milovník guláše u tatínka vedla druhá verze. Prostě masožravec se nezapře, což se potvrdilo i u našeho mladého pán, který se s ním nacpal k večeři.

Pokud budete chtít připravovat verzi s masem, postupujeme stejně. Kuřecí maso nakrájím, osolíme, okořeníme, orestujeme a dáme do hrnce s pokličkou. Omáčku připravíme dle předchozího postupu a maso přidáme do hotové omáčky až nakonec. Pro dospělé můžeme přidat trošku chilli či pepř. Podáváme jen tak nebo s oblíbeným pečivem.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno