

| Ingredience: | |
| bílé fazole | 250 g | 
| sušené houby namočené | 1 hrnek | 
| mrkev | 1 ks | 
| cibule | 1 ks | 
| máslo | 1 lžíce | 
| hladká mouka | 2 lžíce | 
| mletá paprika | 1 lžička | 
| majoránka | 1 lžička | 
| bobkový list | 1-2 ks | 
| nové koření | 2-3 kuličky | 
| sůl | 1 špetka | 
| pepř | 1 špetka | 
| zakysaná smetana | 250 g | 
Pokud jste si nasušili houbovou úrodu z lesa, můžete tuto polévku vařit, vždy, kdy se vám zamane. Tato polévka může i posloužit, jako hlavní chod s čerstvým chlebem.
Postup je snadný.
Fazole propláchneme a přes noc namočíme, druhý den přilijeme vodu, přidáme sůl, bobkové listy, nové koření a uvaříme doměkka.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a mouku a uděláme jíšku. 
Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme mrkev a houby a povaříme. Pak přidáme fazole i s vodu, ve které se vařili, pepř a majoránku. 
Smetanu promícháme s trochou horké polévky a vlijeme do hrnce s polévkou, promícháme a prohřejeme.
Dobrou chuť!