Pažitka
Název:

Fazolovo-hovězí guláš


Fazolovo-hovězí guláš


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližkacca 600 g
cibule4 k
rajčata1 konzerva
den namočené fazolky2 hrsti
česnek2 stroužky
majoránka2 lžičky
mletá sladká paprika2 lžičky
kmín1 lžička
sůl dle chuti
sádlo nebo přepuštěné máslo3 lžíce
Postup přípravy:

U tohoto receptu si můžete vybrat varianty dvě. Jedna jemnější pro naše malé ratolesti, nebo pikantnější, u kterého si můžete třeba otevřít láhev vychlazeného pivka. No přátelé, nechám výběr na vás!

Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na rozpáleném sádle. Když chytne zlatavou barvu, ztlumíme a opékáme, dokud není z cibule hnědavá kaše. Trvá to aspoň půl hodiny. Když se cibule opéká, nakrájíme maso na kostky. Nic nevykrajuji, nechávám flaxy a žužvy, to dá guláši sílu a chuť. Když je cibule na kaši, zvedneme teplotu a dáme maso k cibuli, ze všech stran necháme zatáhnout, dokud maso nezmění barvu z červené na šedou. Pak zasypeme paprikou, kmínem, solí, přisypeme fazole a zalijeme rajčaty, pořádně promícháme. Podlijeme ještě trochou vody, aby bylo vše ponořené a voda byla tak centimetr dva nad masem. Přiklopíme, ztlumíme a dusíme do měkka. Já dělala v tlakáči a vařila jsem asi hodinu a půl. Průběžně kontrolujeme, aby se nám to nepřipálilo.
Když je maso měkké, dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.

Verze pro dospělé:

1 klobása nebo kousek anglické slaniny
Chilli podle chuti

Nakrájíme na kostičky a opečeme do zlatova. Přidáme do hotového guláše.
Pokud máte čerstvé bylinky, můžete dusit se snítkou tymiánu nebo rozmarýnu, na konci můžete přidat listovou nebo kudrnatou petrželku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno