Pažitka
Název:

Fazolový salát s rýží, mátou a chilli

veganský recept


Fazolový salát s rýží, mátou a chilli


Ingredience:
Ingredience:
rýže basmati1 šálek
červené sterilované fazole1 plechovka
jarní cibulka2 ks
mátové lístky hrst
citron1 ks
chilli paprička1 ks
olej2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Rýže…na první pohled obyčejná a nudná příloha. Přesto patří k mým nejoblíbenějším a mohla bych jí jíst pořád v jakékoli podobě. Nikdy mě nepřestane fascinovat, kolik druhů si může člověk koupit a jak každá chutná naprosto odlišně! To je prostě nádhera!! Miluju její vůni, chuť a především variabilitu při vaření. Člověk z ní vykouzlí tolik skvělých pokrmů, od klasické přílohy, přes náplň do pečené zeleniny až po sladkou kaši s ovocem. Nebo si z ní můžete připravit skvělý studený salát, který je ideálním obědem v horkých letních dnech.

Spojení chilli, máty, citronové šťávy a červených fazolí je prostě dokonalé a já jsem si tenhle salát zamilovala! Díky fazolím máte zajištěný i dostatečný příjem bílkovin, takže se jedná o skvělé a plnohodnotné veganské jídlo.

Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu. Já dávám na jeden šálek rýže, 1,5 šálku vody. Nechám na středním plamenu pod pokličkou vařit. V momentě, když se odpaří všechna voda, stáhnu hrnec ze sporáku, rýži opatrně pročechrám vidličkou a nechám jí ještě chvíli pod pokličkou dojít.

Mezitím, co rýže chladne, připravíme si zbytek ingrediencí. Fazole vysypeme do síta a důkladně je propláchneme a zbavíme je tak slaného nálevu. Jarní cibulky pokrájíme na tenké šikmé plátky. Mátové lístky nasekáme nahrubo. Je příjemné, když jsou v salátu pořádně cítit, dodají mu ten správný šmrnc.

Když je rýže vychladlá, přidáme k ní všechny ingredience, tzn. fazole, lístky máty, jarní cibulku a drobně pokrájenou chilli papričku. Důkladně zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a důkladně vše promícháme. Salát necháme ideálně alespoň půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily a rozvinuly.

Podáváme jako přílohu nebo jako lehký samostatný hlavní chod. 

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno