Ingredience: | |
pórek | 1 ks |
fenykl | 1 ks |
olej | 2 lžíce |
jablko | 1/2 ks |
kurkuma | 1 lžíce |
zeleninový vývar | 1,5 l |
ořechy | 1/2 hrníčku |
pepř | špetka |
javorový sirup | k servírování |
Taky chodíte kolem té bělostné nadzemní hlízy fenyklu, a ne a ne ji koupit? Tak teď už máte důvod. Zdužnatělé řapíky se používají do salátu syrové, ale já ho upotřebila v polévce a využila jeho lehce aromatickou chuť. Další základními ingrediencemi byly jablko, pórek a ořechy. A protože miluji kurkumu, nejen pro její neskutečně nádhernou barvu a chuť, ale zejména pro její léčivé epigenetické účinky (dokáže ovlivnit více než 700 genů a 100 signálních drah, samozřejmě v kombinaci s pepřem), nemohla zde chybět. Javorový sirup s čerstvě namletým pepřem dává polévce další rozměr.
Na oleji při nízké teplotě smažíme cca 15 minut nakrájený pórek, fenykl a 1/3 všech připravených ořechů. Přidáme nastrouhaná jablka, kurkumu a osolíme. Asi 5 minut restujeme a přilijeme zeleninový vývar. Povaříme do změknutí. Poté pečlivě promixujeme a podáváme s javorovým sirupem, opečenými ořechy a mladými výhonky fenyklu.
Podrobné info: