Pažitka
Název:

Fenyklová polévka


Fenyklová polévka


Ingredience:
Ingredience:
pórek1 ks
fenykl1 ks
olej2 lžíce
jablko1/2 ks
kurkuma1 lžíce
zeleninový vývar1,5 l
ořechy1/2 hrníčku
pepř špetka
javorový sirup k servírování
Postup přípravy:

Taky chodíte kolem té bělostné nadzemní hlízy fenyklu, a ne a ne ji koupit? Tak teď už máte důvod. Zdužnatělé řapíky se používají do salátu syrové, ale já ho upotřebila v polévce a využila jeho lehce aromatickou chuť. Další základními ingrediencemi byly jablko, pórek a ořechy. A protože miluji kurkumu, nejen pro její neskutečně nádhernou barvu a chuť, ale zejména pro její léčivé epigenetické účinky (dokáže ovlivnit více než 700 genů a 100 signálních drah, samozřejmě v kombinaci s pepřem), nemohla zde chybět. Javorový sirup s čerstvě namletým pepřem dává polévce další rozměr.

Na oleji při nízké teplotě smažíme cca 15 minut nakrájený pórek, fenykl a 1/3 všech připravených ořechů. Přidáme nastrouhaná jablka, kurkumu a osolíme. Asi 5 minut restujeme a přilijeme zeleninový vývar. Povaříme do změknutí. Poté pečlivě promixujeme a podáváme s javorovým sirupem, opečenými ořechy a mladými výhonky fenyklu.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno