Pažitka
Název:

Fenyklový krém s oříškovou granolou

vegetariánský recept


Fenyklový krém s oříškovou granolou


Ingredience:
Ingredience na krém:
bulvy fenyklu2 ks
malá žlutá cuketa1 ks
střední brambory2 ks
smetana ke šlehání150 ml
cibule1 ks
přepuštěné máslo2 lžíce
zeleninový vývar1 litr
muškátový oříšek1 špetka
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Na oříškovou granolu:
oříšky dle chuti1 hrstka
sezam černý a bílý1 lžíce
přepuštěné máslo1 lžíce
sůl1 špetka
Na dokončení:
creme fraiche / zakysaná smetana1 balení
houska na kostičky1 mistička
Postup přípravy:

Brambory nejsou jen skvělá příloha, ale já je miluji i v krémových polévkách. I z toho důvodu, že máme v rodině dva celiaky, snažíme se pomocí brambor vše zahušťovat. Ať už je to klasická česká bramboračka, česnečka, krkonošské kyselo nebo jakákoli krémová polévka, brambory poslouží krásně jako zahušťovadlo. Pro tentokrát jsem pro vás ale připravila fenyklový krém s oříškovou granolou, protože v polévce ten křupavý prvek dělá divy.

Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme si na něm nadrobno nakrájenou cibuli a fenykl. Když se cibule s fenyklem trošku orestuje, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a brambory. Ještě chvíli vše restujeme a poté zalijeme vývarem. Polévku povaříme cca 10 – 15 minut do měkka.

Ochutíme muškátovým oříškem a podle chuti solí a pepřem.

Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou ke šlehání.

Na pánvičku si dáme lžičku přepuštěného másla a orestujeme na něm nasekané oříšky. Přidáme sezam a zlehka osolíme. Restujeme, dokud nám oříšková směs nezezlátne.

Polévku servírujeme s oříškovou granolou, opečenou houskou a lžící creme fraiche.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno