

| Ingredience: | |
| zralé fíky | 500 g (15-20) ks |
| malá jablka | 2 ks |
| velká červená cibule | 1 ks |
| olivový olej | dle potřeby |
| třtinový cukr | 125 g |
| jablečný ocet | 120 ml |
| zázvor | 2 cm |
| rozinky | hrst |
| mleté nové koření | 1/4 lžičky |
| mletý hřebíček | 1/4 lžičky |
| skořice | 1 svitek |
| hořčičné semínko | 1 a 1/2 lžičky |
| sůl | 1 lžička |
| citron | 1 ks |
Právě teď v polovině září je v obchodech vidět spousty zralých fíků za rozumnou cenu.
Mě osobně se povedlo koupit kus za 3.90,-.
Byly krásně velké, měkké a úžasně sladké. Pár jsme jich snědli čerstvých a ze zbytku jsem se rozhodla uvařit jemně kořeněné chutney.
Z tohoto množství budete mít dvě střední a nebo tři malé sklenice. Doporučuji spíše ty malé, proto že můžete dát ochutnat rodině a nebo mít skvělý dárek pro přítele.
V nízkém hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět červenou cibuli. Přidejte k ní cukr, jablečný ocet, rozinky, sůl, koření a nakonec oloupaný zázvor pokrájený na opravdu malé kousky.
Přiklopte pokličkou a nechte 10 minut dusit. Dávejte ale pozor, aby se vám cibule nepřipálila. Plamen musí být tak akorát.
Mezi tím si pokrájejte jablka a fíky (fíky očistěte od stopek).
Po deseti minutách přidejte ovoce, a pokud je potřeba, tak dejte malinko vody a opět přiklopte pokličkou.
Jakmile jsou fíky a jablka měkká, tak vmíchejte kůru a šťávu z jednoho citrónu.
Chutnej odstavte a můžete plnit do sklenic.
Ty si nejlépe ve dřezu naplňte vřelou vodou a až těsně před plněním vodu vylijte. Utáhněte víčko a dnem vzhůru nechte vychladnout.
Fíkové chutney se výborně hodí k výběru sýrů v kombinaci se sušenou šunkou.
Dobrou chuť!
Podrobné info: