Pažitka
Název:

Fíkové chutney


Fíkové chutney


Ingredience:
Ingredience:
zralé fíky500 g (15-20) ks
malá jablka2 ks
velká červená cibule1 ks
olivový olej dle potřeby
třtinový cukr125 g
jablečný ocet120 ml
zázvor2 cm
rozinky hrst
mleté nové koření1/4 lžičky
mletý hřebíček1/4 lžičky
skořice1 svitek
hořčičné semínko1 a 1/2 lžičky
sůl1 lžička
citron1 ks
Postup přípravy:

Právě teď v polovině září je v obchodech vidět spousty zralých fíků za rozumnou cenu.

Mě osobně se povedlo koupit kus za 3.90,-.

Byly krásně velké, měkké a úžasně sladké. Pár jsme jich snědli čerstvých a ze zbytku jsem se rozhodla uvařit jemně kořeněné chutney.

Z tohoto množství budete mít dvě střední a nebo tři malé sklenice. Doporučuji spíše ty malé, proto že můžete dát ochutnat rodině a nebo mít skvělý dárek pro přítele.

V nízkém hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět červenou cibuli. Přidejte k ní cukr, jablečný ocet, rozinky, sůl, koření a nakonec oloupaný zázvor pokrájený na opravdu malé kousky.

Přiklopte pokličkou a nechte 10 minut dusit. Dávejte ale pozor, aby se vám cibule nepřipálila. Plamen musí být tak akorát.

Mezi tím si pokrájejte jablka a fíky (fíky očistěte od stopek).

Po deseti minutách přidejte ovoce, a pokud je potřeba, tak dejte malinko vody a opět přiklopte pokličkou.

Jakmile jsou fíky a jablka měkká, tak vmíchejte kůru a šťávu z jednoho citrónu.
Chutnej odstavte a můžete plnit do sklenic.

Ty si nejlépe ve dřezu naplňte vřelou vodou a až těsně před plněním vodu vylijte. Utáhněte víčko a dnem vzhůru nechte vychladnout. 

Fíkové chutney se výborně hodí k výběru sýrů v kombinaci se sušenou šunkou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno