Pažitka
Název:

FISH & CHIPS


FISH & CHIPS


Ingredience:
Ingredience:
filety z čerstvé tresky0,5 kg
sůl dle chuti
pepř dle chuti
hladká mouka1 hrnek
panko strouhanka1 hrnek
vajíčko1 ks
olej na smažení
Citronová majonéza:
majonéza (domácí/kupovaná)100 g
citronová kůra1/4 lžičky
citronová šťáva1 lžička
Hranolky:
větší brambory3 - 4 ks
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Nemáte nápad na rychlý a přitom skvělý oběd? Zkuste si udělat fish and chips.

Není to jen recept jak osmažit rybu a dát k ní hranolky s majonézou.

Tresku jsme si obalili v super křupavé panko strouhance. To je speciální japonská strouhanka, neseženete ji běžně v obchodě, ale jen v asijských specialitách.

Ryba bude křupavější i díky tomu, že panko strouhanka nasákne míň tuku než ta běžná.

Pokud panko neseženete, vemte čerstvý toustový chleba, okrájejte z něj okraje a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku, je to asi nejpodobnější.

A protože k fish and chips patří majonéza, připravili jsme si svěží citrónovou, která se k rybě perfektně hodí. 

A kterou rybu koupit? Čerstvá treska je pro nás na tohle jídlo klasika! A pokud budete pokukovat po jiné rybě, rozhodně vyberte nějakou, která má málo tučné, světlé a pevné maso.

Nejdříve rozehřejte troubu na hranolky a připravte brambory. Hranolky děláme jedině tak, že oloupané brambory rozkrájím na hranolky, propláchnu vodou, aby se zbavily přebytečného škrobu, osuším, v míse je promíchám s trochou (olivového nebo řepkového) oleje, osolím a peču na plechu vyloženém pečícím papírem. Na 180°C, asi 20 minut, občas promíchám. 

Majonézu připravte, jak jste zvyklí, buď domácí, nebo kupovanou a smíchejte ji s citronovou kůrou a šťávou. 

Rybu rozdělte na jednotlivé porce. Osolte a opepřete. Každý kousek ryby obalte nejdříve v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Dozlatova, přibližně 3 minuty z každé strany.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno