Pažitka
Název:

Francouzská cibulačka


Francouzská cibulačka


Ingredience:
Ingredience:
cibule1 kg
bílé víno250 ml
hovězí vývar1,3 litru
mouka hladká2 lžíce
cukr krystal1 lžíce
máslo50 g
olivový olej1 lžíce
bobkový list2 ks
česnek3 stroužky
malá francozská bageta1 ks
parmazán nebo gruyéru50 g
Postup přípravy:

Recept ze soutěže Podzim s Whirlpoolem z blogu Zrzka v kuchyni. 
Prvně si řekneme něco k vínu. Nemusíte používat flašku za x stovek, ale každopádně byste měli použít takové, které vám chutná. Já použila polosuchý muškát.

Všechnu cibuli si nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo se lžící olivového oleje a přidáme všechnu cibuli. Smažíme asi tak 10minut dokud nezačne chytat zlatou barvu. Potom přidáme cukr a necháme cibuli zkaramelizovat do tmavě hněda (ne do připálena!) – musí být hnědá, ale zároveň měkká.

Když máme zkaramelizováno, tak přidáme prolisovaný česnek a mouku a ještě asi 3min restujeme. Teď přichází na řadu víno. Nalijeme ho do hrnce a 2min povaříme – vznikne nám jakási kaše. Přilijeme vývar (záleží na každém, my použili hovězí), promícháme, přidáme bobkový list, sůl a pepř a na mírném plameni budeme asi 30 minut vařit. Polévka by měla mít ve finále lesklou hnědou barvu.

Bagetu nakrájíme na plátky, posypeme sýrem a opečeme v troubě do zlata. Hotovo a luxusní francouzská cibulačka je na světě.

Doboru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Zrzka v kuchyni

    zavřít okno