Pažitka
Název:

Francouzská cibulačka


Francouzská cibulačka


Ingredience:
Ingredience:
větší cibule2 ks
třtinový cukr1 lžíce
dobré bílé víno1 dcl
mouka1 lžička
vývar1/4 l
čerstvý tymián špetka
bobkový list1 ks
nové koření1 - 2 kuličky
sůl dle chuti
pepř špetka
pažitka nebo petrželka na ozdobu
francouzská bagetka k podávání
sýr gruyére dle potřeby
Postup přípravy:

Co vám budu povídat. Je to jedna z polévek, kde se vyplatí dát deci opravdu dobrého vína. Kdo se toho nebojí může dát i dvě. Kombinace chutí sladké cibule, vína a tymiánu, je dokonalá.

Cibuli nakrájíme na půlproužky a osmahneme do hněda. Poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat s cibulkou. Zalijeme bílým vínem. Víno je lépe lít po menších dávkách, aby se ihned vypařilo. Zaprášíme moukou, necháme chvíli zapražit a zalijeme vývarem. Přidáme tymián, bobkový list, nové koření, sůl a pepř dle chuti. Povaříme ještě aspoň 20 minut, aby se mouka dobře provařila. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Postup na bagetky:
Bagetku nakrájíme na plátky a zapečeme v troubě se sýrem. Do polévky dávám postupně nebo přikusuji. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno