Ingredience: | |
větší cibule | 2 ks |
třtinový cukr | 1 lžíce |
dobré bílé víno | 1 dcl |
mouka | 1 lžička |
vývar | 1/4 l |
čerstvý tymián | špetka |
bobkový list | 1 ks |
nové koření | 1 - 2 kuličky |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
pažitka nebo petrželka | na ozdobu |
francouzská bagetka | k podávání |
sýr gruyére | dle potřeby |
Co vám budu povídat. Je to jedna z polévek, kde se vyplatí dát deci opravdu dobrého vína. Kdo se toho nebojí může dát i dvě. Kombinace chutí sladké cibule, vína a tymiánu, je dokonalá.
Cibuli nakrájíme na půlproužky a osmahneme do hněda. Poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat s cibulkou. Zalijeme bílým vínem. Víno je lépe lít po menších dávkách, aby se ihned vypařilo. Zaprášíme moukou, necháme chvíli zapražit a zalijeme vývarem. Přidáme tymián, bobkový list, nové koření, sůl a pepř dle chuti. Povaříme ještě aspoň 20 minut, aby se mouka dobře provařila. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Postup na bagetky:
Bagetku nakrájíme na plátky a zapečeme v troubě se sýrem. Do polévky dávám postupně nebo přikusuji.