Pažitka
Název:

Francouzská cibulové polévka


Francouzská cibulové polévka


Ingredience:
Ingredience:
cibule (250 g bílé + 100 g červené)350 g
máslo50 g
suché bílé víno100 ml
kuřecí vývar1 l
třtinový cukr1 lžička
bobkový list1 ks
hladká mouka1 lžíce
sůl dle chuti
bílý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Pravou cibulačku jsem ochutnala jen párkrát ve francouzské restauraci. Takže když se u nás doma objevilo kvalitní bílé víno a navíc ještě spousta cibule z farmářské bedýnky, bylo jasno.

Cibuli si očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi s nepřilnavým povrchem si necháme rozpustit máslo a přidáme všechnu cibuli. Na nejnižším stupni restujeme alespoň 1 hodinu. Doporučuji opravdu nespěchat, polévka vám to vrátí na chuti. Za občasného promíchání opékáme dozlatova. Ke konci posypeme lžičkou cukru a cibuli necháme zkaramelizovat. Zaprášíme lžící mouky, pořádně promícháme a zalijeme bílým vínem. Pár minut provaříme, aby se odpařil alkohol, a nakonec přilijeme vývar. Přidáme bobkový list, ochutíme solí a pepřem a společně vaříme ještě asi 15 minut. Polévku jsem podávala samotnou, protože jsme měli vydatný oběd. Ale nejlépe chutná s plátky francouzské bagety, posypané sýrem a zapečené.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno