Pažitka
Název:

Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou


Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou


Ingredience:
Buchtičky:
cukr krupice2 lžíce
droždí1 kostka (42 g)
mléko200 ml
hladká mouka660 g
sůl špetka
vanilkový cukr1 sáček
máslo260 + 140 g
smetana (33%)6 lžic
celá vejce2 ks
žloutek2 ks
moučkový cukr na posypání
Vinná pěna:
žloutek8 ks
cukr krupice6 - 8 lžic
sladký vlašský ryzlink423 ml
nastrouhaná kůra z 3/4 biocitronu dle chuti
teplá voda2 lžíce
Postup přípravy:

Není to jen dospělácká verze známého jídla, ale luxusní pokrm kterému neodoláte.

Na dno mísy nasypeme 1 lžíci cukru. Na cukr nadrobíme droždí a dáme na teplé místo aby droždí změklo. Mezitím si ohřejeme mléko aby bylo vlažné a rozpustíme 260 g másla.  Když je droždí měkké, poprášíme ho trochou mouky, přidáme druhou lžíci cukru, přilijeme vlažné mléko a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě až napění. Prosyjeme si mouku přilijeme kvásek, přidáme vanilkový cukr, skořici, špetku soli, vejce i žloutky, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dáme ho na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.

Na plechu s vysokým okrajem rozpustíme 140 g másla.

Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme placku, která je velký jako plech. Měla by být silná asi 2 cm. Placku rozkrájíme na asi 2 x 2 cm velké dílky ze kterých ušouláme kuličky. Dáváme je na plech tak, že je celé obalíme v másle a skládáme těsně vedle sebe.

Dáme na teplé místo 20 minut kynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 - 25 minut - do zezlátnutí.

Na sporák dáme hrnec s vodou a ne hrnec mísu která dobře vodí teplo. Voda v hrnci by se neměla dotýkat mísy. Do mísy dáme žloutky s cukrem, citronovou kůrou a vodu. Dáme na vodní lázeň a šleháme ruční metlou do pěny. Postupně přiléváme víno a šleháme tak dlouho až budeme mít hustou pěnu. Ochutnáme - můžeme dosladit - záleží jak sladké víno jsme použili. Mělo by nám to trvat zhruba tak dlouho než se upečou buchtičky. Pak sundáme z páry a ještě chvilku šleháme.

Buchtičky vyklopíme z plechu, pocukrujeme moučkovým cukrem a naservírujeme na talíře na které jsme rozdělili pěnu.

Poslední fázi - servírování provádíme rychle, aby mám pěna nespadla.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno