Název:Francouzský pudinkový koláč - Le Chinois
Ingredience:
Těsto: |
hladká mouka | 400 g |
vanilkový cukr | 1 ks |
cukr krupice | 60 g |
vejce | 4 ks |
čerstvé droždí | 25 g |
rozpuštěné máslo | 150 g |
sůl | 1 malá lžička |
voda | 3 lžíce |
Krém: |
žloutek | 2 ks |
cukr krupice | 75 g |
mléko | 250 ml |
kukuřičný škrob | 20 g |
vanilkový lusk | 1 ks |
čokoláda | 100 g |
cukr + horká voda | 3 lžíce |
Postup přípravy:Dnes jdeme na návštěvu, tak abychom nepřišli s prázdnou, upekla krásně vláčný francouzský koláč se žloutkovým krémem a kousky čokolády. Nemají rádi rozinky, ale pokud vy ano, tak je tam klidně přidejte.
Těsto je zprvu dosti lepivé a tak místo ručního zadělávání ráda nechám pracovat pekárnu.
Droždí rozpusťte s vanilkovým cukrem a vodou.
Vzniklou kašičku přidejte ke zbytku surovin a vypracované těsto nechte 2 hodiny kynout.
Mezitím, co bude těsto kynout, si připravte krém.
Cukr, žloutky a škrob dejte do rendlíku. Zamíchejte a pomalu přilévejte teplé mléko.
Jakmile máte vyšleháno, dejte na plamen a za stálého šlehání uvařte do ztuhnutí.
Čokoládu můžete koupit v peckách a nebo prostě nasekejte tabulku stejně jako já.
Nakynuté těsto rozválejte, potřete krémem (je třeba ho znovu prošlehat - ztuhne), posypte čokoládou a zatočte do tvaru rolády.
Do dortové formy dejte pečící papír, zavřete obruč a přebytečný papír odstřihněte.
Z rolády krájejte cca 3 cm silné špalíky a těmi formu vyskládejte.
Zapněte
troubu na 180°C. Mezitím, co se bude nahřívat, vám koláč ještě nakyne.
Záleží na troubě, ale pečte přibližně 30 minut.
Částečně vychladlý koláč potřete cukrovou polevou.
Moučkový cukr vyšlehejte metlou s trochou vařící vody.
Poleva celkem rychle zasychá, a pokud koláč někam povezete stejně jako já, nemusíte se bát, že se upatláte.
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno