Pažitka
Název:

Francouzský pudinkový koláč - Le Chinois


Francouzský pudinkový koláč - Le Chinois


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka400 g
vanilkový cukr1 ks
cukr krupice60 g
vejce4 ks
čerstvé droždí25 g
rozpuštěné máslo150 g
sůl1 malá lžička
voda3 lžíce
Krém:
žloutek2 ks
cukr krupice75 g
mléko250 ml
kukuřičný škrob20 g
vanilkový lusk1 ks
čokoláda100 g
cukr + horká voda3 lžíce
Postup přípravy:

Dnes jdeme na návštěvu, tak abychom nepřišli s prázdnou, upekla krásně vláčný francouzský koláč se žloutkovým krémem a kousky čokolády. Nemají rádi rozinky, ale pokud vy ano, tak je tam klidně přidejte.

Těsto je zprvu dosti lepivé a tak místo ručního zadělávání ráda nechám pracovat pekárnu.
Droždí rozpusťte s vanilkovým cukrem a vodou.
Vzniklou kašičku přidejte ke zbytku surovin a vypracované těsto nechte 2 hodiny kynout.
 
Mezitím, co bude těsto kynout, si připravte krém.
Cukr, žloutky a škrob dejte do rendlíku. Zamíchejte a pomalu přilévejte teplé mléko.
Jakmile máte vyšleháno, dejte na plamen a za stálého šlehání uvařte do ztuhnutí. 
 
 
Čokoládu můžete koupit v peckách a nebo prostě nasekejte tabulku stejně jako já. 
 
 
Nakynuté těsto rozválejte, potřete krémem (je třeba ho znovu prošlehat - ztuhne), posypte čokoládou a zatočte do tvaru rolády. 
 
 
Do dortové formy dejte pečící papír, zavřete obruč a přebytečný papír odstřihněte.
Z rolády krájejte cca 3 cm silné špalíky a těmi formu vyskládejte.
 
 
Zapněte troubu na 180°C. Mezitím, co se bude nahřívat, vám koláč ještě nakyne.
Záleží na troubě, ale pečte přibližně 30 minut.
 
Částečně vychladlý koláč potřete cukrovou polevou.
Moučkový cukr vyšlehejte metlou s trochou vařící vody.
Poleva celkem rychle zasychá, a pokud koláč někam povezete stejně jako já, nemusíte se bát, že se upatláte.
 
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno