Pažitka
Název:

Františkovy koláčky


Františkovy koláčky


Ingredience:
Ingredience na cukroví:
hladká mouka (00)200 g
tuk (Stela)200 g
mleté mandle100 g
cukr moučka100 g
kvalitní holandské kakao30 g
Ingredience na nugátový krém:
vejce3 ks
krystalový cukr280 g
ztužený tuk125 g
rum2 cl
máslo750 g
nugát400 g
Ingredience na čokoládovou polevu:
čokoláda na vaření130 g
ztužený tuk120 g
Postup přípravy:

Recept znám jako rodinný. Moje máma jej pekla každý rok a já se na něj vždy moc těšila. Mám však alergii na vlašské ořechy, tudíž mi je pekla s mandlemi. Mezi námi, mám je stejně ze všech ořechů nejraději. Krém, který v těchto koláčkách je jsem si vylepšila o nugát - klasický z cukrárny. Budete mít nebe v hubě - zaručeně.

Příprava cukroví: 

Mouku, cukr a kakao prosejeme do mísy. Přidáme ořechy a zamícháme (stačí rukou). Poté přidáme změklý, nakrájený tuk a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe přes noc jej nechávám odpočinout, když nemám čas tak dlouho čekat, nechávám jej minimálně 2 hodiny v lednici. Druhý den, po vytažení z lednice, jej nechávám aspoň půl hodinky při pokojové teplotě. Poté ukrajuji část těsta a vyvaluji přes silnější igelit (nelepí se to) na cca 2 mm tloušťku. Vykrajuji kolečka, pokládám na plech, který mám vyložený pečícím papírem (2 ks na sobě, spodek těsta se tak nespálí). Trouba vyhřátá na 160 C a max 8 minut. Po vytažení z trouby cukroví hned sundávám na pečícím papíře z plechu na zem. Po vychlazení plním krémem, nechám zatuhnout a vrchní část namáčím v čokoládě a zdobím čímkoliv, může být i mandle či vlašský ořech. 

Příprava krému: 

Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Nad parou zahříváme a občas prošleháme metličkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká. 
Odstavíme z vodní lázně a přidáme nakrájený tuk a rum a za občasného míchání necháme vychladnout. Stejným postupem vodní lázně nechám rozpustit nugát. Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, do které jsme přimíchali nugát. Vyšleháme na hladký krém. Krému je hodně, můžete jej použít do jakéhokoliv cukroví případně zamrazit. 

Příprava čokoládové polevy: 

Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít! Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné, ne příliš teplé polevy ( 25-30 C). 

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Libuše Langmannová

    zavřít okno