Pažitka
Název:

Frittata podle mé chuti


Frittata podle mé chuti


Ingredience:
Ingredience:
středně velké brambory4 ks
vejce L4 ks
menší červená cibule, na kostičky1 ks
domácí špek50 g
suchý salám (vysočina)100 g
rajčata nebo hrstka cherry rajčátek2 ks
jemně strouhaný parmazán60 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
čerstvá bazalka malá hrstka
Postup přípravy:

Původně jsem sem tento recept ani nechtěla dávat, protože mi přijde takový běžný a obyčejný, ale někteří z vás se po něm ptali, takže proč vlastně ne. Je pravda, že ačkoliv nejde o nic světoborného, mnoho lidí frittatu nezná nebo doma vůbec nedělá a to je docela škoda, protože to může být jak skvělý oběd či večeře, tak i královský víkendová snídaně. Frittata je vlastně taková italská tlustá omeleta, často doplněná brambory. Základem mé verze sou tedy brambory zalité vajíčkem a sýr a pak už si můžete přidat vše, co máte rádi nebo máte zrovna doma. Druhů frittaty je bezpočet od úspornějších variant po ty honosné, třeba s chřestem. Moje verze je taková přesně akorát a reflektuje běžné zásoby z ledničky. Někdo by v tom mohl vidět třeba takové rychlé zapečené brambory.

Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uvaříme v osolené vodě. Mezitím na větší pánvi, která je vhodná i do trouby lehce rozškvaříme na kostičky nakrájený špek a přidáme k němu cibuli a na kousky nakrájený salám, vše společně opečeme. Děrovanou vařečkou vyndáme vše stranou. V míse rozšleháme vajíčka, přidáme slité a trochu vychladnuté brambory, salámovou směs a polovinu sýra. Vše důkladně prošleháme a řádně osolíme a opepříme. K vajíčkům přidáme i část nasekané bazalky, část necháme na ozdobu. Pánev, kterou jsme použili znovu i se zbylým tukem rozehřejeme (případně přidáme lžíci másla). Vlijeme do ní celou vaječnou směs a brambory dobře rovnoměrně rozprostřeme. Opékáme na středním stupni, dokud spodek omelety není pevný. Mezitím nakrájíme rajčata na plátky a poklademe je na povrch, zasypeme zbývajícím sýrem a dáme do trouby pod gril na několik minut, až se sýr zapeče a vršek omelety bude pevný. Frittatu dozdobíme lístky bazalky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno