Pažitka
Název:

Galatopita


Galatopita


Ingredience:
Ingredience:
plnotučné mléko1,5 l
krupicový cukr150 g
máslo100 g
semolinová mouka220 g
vajíčka4 ks
vanilkový extrakt1 lžíce
skořicový cukr na pocukrování
Postup přípravy:

Tenhle koláč je ta nejdokonalejší řecká sladkost, co existuje. Dobře, Řekové do něj dávají až dvakrát tolik cukru co já, ale to je popsáno v postupu, kdy ochutnat a kdyžtak i přisladit.

Jak galatopita chutná? Připomíná mi něco mezi vanilkovým pudinkem a krupicovou kaší. A je naprosto boží. Zkuste a uvidíte.

Galatopita je dobrá jen tak, ale zkuste ji i s ovocem nebo čokoládovou zmrzkou.

Mléko nalijte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Přidejte máslo, cukr a nakonec pomalinku přisypávejte semolinu. Když ji nasypete rychle, udělají se žmolky. Podařilo se mi to, i když jsem přisypávala pomalu, ale hned jsem hrnec stáhla z ohně a smě párkrát projela tyčovým mixérem a bylo to zachráněné.

Za stálého míchání přiveďte pomalinku k varu. Míchejte a směs začne postupně houstnout. Je to podobné, jako když se vaří pudink. V tuto chvíli můžete ochutnat, a kdyžtak si ještě přisladit podle vlastní chuti.

Směs nechte vychladnout tak, abyste v ní udrželi prst. Nechte chladnout pod pokličkou nebo potravinovou fólií, ať se na ní neudělá škraloup, občas promíchejte.

Vejce rozklepněte do hrnku, promíchejte a přilijte do hrnce. Přilijte i lžíci vanilkového extraktu a vše dobře promíchejte. 

Vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 180°C přibližně 1 hodinu Hotový koláč nechte vychladnout a posypejte ho moučkovým cukrem se skořicí.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno