Pažitka
Název:

Galetka s mangoldem, vejcem a uzenou mozzarellou

vegetariánský recept


Galetka s mangoldem, vejcem a uzenou mozzarellou


Ingredience:
Ingredience:
hladká pohanková mouka250 g
voda500 ml
sůl1/2 lžičky
Náplň:
čerstvý mangold300 g
česnek1 stroužek
uzená mozzarella100 g
vejce dle počtu palačinek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Francouzské slané palačinky z pohankové mouky mám ve svém "playlistu" už pěkně dlouho. A tak když ve farmářské bedýnce dorazil čerstvý mangold a skvělá uzená mozzarella, měla jsem celkem jasno.

Pohankovou mouku promícháme se solí a za postupného přilévání vody, mixujeme do hladkého a řídkého těsta. Těsto by mělo být řidší než naše klasické palačinkové. Necháme ho odpočinout v lednici alespoň hodinu. Mezitím si můžeme připravit náplň. Z mangoldu odstraníme tuhé stonky a listy necháme na pařáčku na pár minut spařit. Na nepřilnavé pánvi si uděláme volská oka, která posypeme trochou soli a pepře. Nejlépe budou chutnat, pokud zůstane žloutek ještě lehce tekutý. Uzenou mozzarellu si nastrouháme nahrubo. Spařený mangold nasekáme, vymačkáme přebytečnou vodu a v misce osolíme a promícháme s prolisovaným česnekem. Odpočinuté těsto necháme dojít pokojové teploty a můžeme začít. Na tyto slané palačinky je nejlepší mít speciální pánev bez okraje a na roztírání použít dřívko k tomu určené, ale dá se to zvládnout i bez toho. Jenom je důležité dělat galetky co nejtenčí. Když jde galetka lehce oddělit od nepřilnavé pánve, je hotová (neobracíme). Doprostřed každé palačinky dáme volské oko, kolem něj rozprostřeme mangold a zasypeme strouhanou mozzarellou. Poskládáme okraje ze všech čtyř stran a můžeme servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno