Pažitka
Název:

Ghí - přepuštěné máslo


Ghí - přepuštěné máslo


Ingredience:
Ingredience:
máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Podle toho, kolik se rozhodnete udělat skleniček, tak si nakupte máslo 82% tuku.

Já koupila rovnou tři, protože Ghí není nikdy dost a až zjistíte, jak se s ním vaří, budete to také dělat rovnou ve větším množství.

K přípravě ghí budete potřebovat hrnec se silným dnem, (litinovou plotýnku a teploměr), misku, lžíci, cední, gázu, paprírový filtr či netkanou textilii a čisté skleničky.

Postup je velice jednoduchý. Jediné co je opravdu důležité - NESPĚCHAT!

Máslo potřebuje čas a teplota při jeho přípravě se musí pohybovat v rozmezí 80 - 90°C.

Z tohoto důvodu máte plotýnku a teploměr v závorkách. Jde to i bez nich, ale jen tak budete mít jistotu, že Ghí bude mít ty správné vlastnosti. 

Na sporák (plyn) dejte plotýnku na nejmenší hořák s nejmenším plamenem.  

Položte hrnec se silným dnem a vhoďte máslo pokrájené na kostky. Zapněte plyn a nechte pozvolna rozpouštět. 

Začne se tvořit hustá bílá pěna, kterou je třeba sbírat lžící do misky. Přípečky na dně rozhodně neškrabejte. Jedná se o bílkovinu, kterou v Ghí rozhodně nechcete. 

V momentě kdy se pěna netvoří ani po zamíchání, máslo je čiré a vidíte až na dno, můžete začít slívat do skleniček. Celý tento proces zabere přibližně 30 - 45 minut. 

Připravte si látku, gázu, papírovou utěrku a nebo filtr na kávu. Mě se nejlépe osvědčila netkaná textilie - trojcípí šátek z lékárny za necelou desetikorunu.

Navíc je to absolutně sterilní a nehrozí znehodnocení másla.

Po přelití do skleniček vám na dně zůstanou přípečky, které jsou k ničemu. Za to pěnu, kterou jste celou dobu pečlivě sbírali si nechte třeba na dochucení omáček a nebo do pečení.

Ghí obsahuje spoustu vitamínů  A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Odolává teplotě 200 - 250°C Uplatní se zejména v teplé kuchyni (vaření, pečení, dušení, smažení), ve studené kuchyni, na mazání nebo stačí každý den lžičku pro zdraví. Nepřepaluje se, jelikož má vysoký bod zápalnosti, což více prospívá vašemu zdraví. Nemusí se uchovávat v lednici, stačí v temnu a při teplotě v rozmezí 0-20 C. Je přirozeně bezlepkový a neobsahuje laktózu.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno