Ingredience: | |
gnocchi (lze nahradit těstovinami nebo špeclemi) | 500 g |
zelený chřest | 1 svazek |
vejce | 2 ks |
šlehačka | 200 ml |
mozzarella | 125 g |
eidam nebo gouda (nastrouhaný) | 5 dkg |
strouhanka | 1 lžíce |
kvalitní šunka | 3 - 4 plátky |
italské bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn...) | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Jarní lahůdka typická pro toto období - chřest! Nebojte se vyšší ceny této zeleniny a ozvláštněte si tímto sezónním skvostem svůj jídelníček.
Zelený chřest očistíme (odkrojíme dřevnatý konec a spodní cca 1/3 oškrábneme škrabkou) a 6-7 minut vaříme v páře. Poté chřest nakrájíme na kolečka, hlavičky necháme bokem v celku.
Gnocchi, těstoviny nebo špecle uvaříme (nepřevaříme!).
V dostatečně velké misce smícháme šlehačku s vejci a drobně nakrájenou šunkou, přidáme drobně krájenou mozzarellu, sůl, pepř a bylinky, nakrájené kousky chřestu (hlavičky máme stále bokem) a uvařené gnocchi (těstoviny, špecle). Vše promícháme a přemístíme do zapékací misky vymazané máslem. Pravidelně rozprostřeme směs v misce a nahoru poklademe hlavičkami (namočíme je ve smetaně). Nastrouhaný tvrdý sýr smícháme se strouhankou a posypeme směs v zapékací misce.
Vložíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme cca 25 minut, až nám sýrová strouhanka krásně zezlátne.
Podrobné info: