Pažitka
Název:

Golubce (plněné zelné listy)


Golubce (plněné zelné listy)


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (mix nebo hovězí)750 g
menší cibule1 ks
sladká paprika1 lžíce
pepř špetka
sůl špetka
Směs k listům:
cibule2 ks
větší rajčatový protlak1 ks
zakysaná smetana1 ks
nové koření8-10 kuliček
bobkový list4 ks
kuličky černého pepře10 ks
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Golubce jsou velmi oblíbeným jídlem na Ukrajině a v Polsku. Tam se zelné listy plní nejen mletým masem, ale i již vařenou rýží. 

Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízneme, aby se nám závitky lépe motaly.
Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařily hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetany rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nám nesrazila. Vrátíme závitky a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno