Ingredience: | |
mléko | 250 ml |
máslo | 100 g |
sůl | 1 lžička |
mouka | 150 g |
vejce | 3 ks |
tvrdý sýr + tvrdý sýr na strouhání | 50 g |
Konečně jsem se dostala k receptu na sýrové kuličky. Recept mám z úžasné kuchařky CULINARIA FRANCIE, která zaujímá čestné místo v naší knihovničce.
V menším kastrolu rozpusť ve mléce na střední teplotě máslo. Přidej mouku a sůl, a míchej směs, která bude mít konzistenci kaše. Postupně se bude těsto přetvářet v kompaktnější, až se spojí úplně - na nižší teplotě ho budeš tzv. odpalovat, stejně jako třeba těsto na věnečky. Nakonec až se těsto nebude lepit k hrnci tak ho přendej do mísy a nech vychladnout.
Přimíchej jedno vejce po druhém.
Těsto spojuji se třetím vajíčkem - vajíčko se s těstem spojí po chvíli míchání.
Poté taky přidej na kostičky nakrájený sýr (můžeš přidat i na kostičky pokrájenou klobásu). Vzniklé těsto pomocí lžíce nebo potravinářského pytlíku tvaruj na pečícím papíru do kuliček, posyp strouhaným sýrem, a peč při teplotě 180° asi 20 minut - do obligátního zezlátnuní.
Ty moje kuličky jsou malinko tekutější, v původním receptu byly 4 vajíčka, těsto by mělo být trošku tužší.
Sýrové bochánky jsou uvnitř nadáýchané.
Podrobné info: