Pažitka
Název:

Gratinované brambory s cuketou a rajčaty s treskou na páře


Gratinované brambory s cuketou a rajčaty s treskou na páře


Ingredience:
Ingredience:
menší brambory (cca 600g)5 ks
středně velká cuketa1 ks
keříková rajčata4 ks
česnek3 stroužky
mozzarella1/2 balení
sýr Grana Padano70 g
olivový olej1 lžíce
smetana min. 30%100 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
tymián dle chuti
rozmarýn dle chuti
treska3 filety
sůl dle chuti
pepř špetka
citron dle chuti
kvalitní olej pár kapek
Postup přípravy:

Stává se vám také, že máte v lednici pusto a není šance jít nakoupit? A přitom je potřeba nakrmit ty malé hladové krčky. Naštěstí tentokrát jsem tam našla aspoň jednu cuketu a pár rajčat. Nějaký ten sýr a brambory také byly a smetana se u nás najde vždy. K tomu jsem vytáhla z mrazáku ještě 3 porce tresky s tím, že to nějak zkombinuju. Musím říct, že jsem nečekala, že se spolu bude gratinovaná zelenina a ryba tak chuťově ladit. Navíc mě zaujala jednoduchost přípravy a výsledný efekt. Mám to štěstí, že ačkoli mám doma špatného jedlíka, tak ryby miluje, takže úspěch byl téměř zaručen i zde. 

Brambory oloupeme a spolu s ostatní zeleninou nakrájíme na tenké plátky. Na plátky nakrájíme také mozzarellu a pak už vše skládáme do olejem vytřené zapékací mísy nebo pekáčku do vrstev. Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme a přidáme trochu sušeného tymiánu a rozmarýnu. Nejdříve jsem skládala brambory, poté cuketu, rajče, mozzarellu a pak opět brambory a cuketu.

Vedle v nádobě si zatím rozmícháme smetanu s utřeným česnekem a nalijeme ji na zeleninu. Poté pečeme na 180 stupňů asi 40 minut - dokud nejsou brambory měkké. V této chvíli nasypeme parmezán a dopékáme dozlatova - asi 10-15 minut. Můžeme přidat troubě na 200 stupňů.

Zatímco se nám gratinují brambory se zeleninou, připravíme si tresku. Porce si osolíme a opepříme, zakápneme citrónem a pár kapkami kvalitního oleje.

Dáme do parního hrnce a dle velikosti filetů necháme 10-15 minut napařovat.

Poté servírujeme. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno