Ingredience: | |
menší brambory (cca 600g) | 5 ks |
středně velká cuketa | 1 ks |
keříková rajčata | 4 ks |
česnek | 3 stroužky |
mozzarella | 1/2 balení |
sýr Grana Padano | 70 g |
olivový olej | 1 lžíce |
smetana min. 30% | 100 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
tymián | dle chuti |
rozmarýn | dle chuti |
treska | 3 filety |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
citron | dle chuti |
kvalitní olej | pár kapek |
Stává se vám také, že máte v lednici pusto a není šance jít nakoupit? A přitom je potřeba nakrmit ty malé hladové krčky. Naštěstí tentokrát jsem tam našla aspoň jednu cuketu a pár rajčat. Nějaký ten sýr a brambory také byly a smetana se u nás najde vždy. K tomu jsem vytáhla z mrazáku ještě 3 porce tresky s tím, že to nějak zkombinuju. Musím říct, že jsem nečekala, že se spolu bude gratinovaná zelenina a ryba tak chuťově ladit. Navíc mě zaujala jednoduchost přípravy a výsledný efekt. Mám to štěstí, že ačkoli mám doma špatného jedlíka, tak ryby miluje, takže úspěch byl téměř zaručen i zde.
Brambory oloupeme a spolu s ostatní zeleninou nakrájíme na tenké plátky. Na plátky nakrájíme také mozzarellu a pak už vše skládáme do olejem vytřené zapékací mísy nebo pekáčku do vrstev. Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme a přidáme trochu sušeného tymiánu a rozmarýnu. Nejdříve jsem skládala brambory, poté cuketu, rajče, mozzarellu a pak opět brambory a cuketu.
Vedle v nádobě si zatím rozmícháme smetanu s utřeným česnekem a nalijeme ji na zeleninu. Poté pečeme na 180 stupňů asi 40 minut - dokud nejsou brambory měkké. V této chvíli nasypeme parmezán a dopékáme dozlatova - asi 10-15 minut. Můžeme přidat troubě na 200 stupňů.
Zatímco se nám gratinují brambory se zeleninou, připravíme si tresku. Porce si osolíme a opepříme, zakápneme citrónem a pár kapkami kvalitního oleje.
Dáme do parního hrnce a dle velikosti filetů necháme 10-15 minut napařovat.
Poté servírujeme. Dobrou chuť.
Podrobné info: