Pažitka
Název:

Gratinovaný voňavý tuřín


Gratinovaný voňavý tuřín


Ingredience:
Ingredience:
větší tuřín1/2 ks
hermadur1 ks
Smetana150 ml
česnek1 stroužek
máslo kousek
pepř špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tento recept vznikl tak trochu na základě francouzského pokrmu Tartiflette, což jsou gratinované brambory s aromatickým sýrem reblochon. Tuřín je celkem chuťově " nevýrazný ", což dovoluje trochu experimentů. Ještě bych pro příště zvolila určitě trochu čerstvého tymiánu.  Kdo má rád " voňavé " sýry, určitě si pochutná tak jako já.

Tuřín zbavíme slupky a nakrájíme ho na plátky silně max. 0,5cm. Stroužek česneku rozmáčkneme nožem a vytřeme jím zapékací misku. Pokrm by neměl mít chuť česneku, pouze jím být ovoněn. Dno lehce vymažeme máslem a poklademe částí tuřínu, osolíme a opepříme.

Na něj rozložíme kousky sýru, opět tuřín, sůl a pepř a nakonec zbytek sýru a ještě pár vloček másla. Zalijeme smetanou, přikryjeme alobalem a při 180°C necháme v troubě probublávat 45 minut.

Pak alobal sejmeme a necháme dopéct dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno