Pažitka
Název:

Gravad lax - marinovaný losos


Gravad lax - marinovaný losos


Ingredience:
Ingredience:
filet z čerstvého lososa1 kg
hrubá mořská sůl250 g
třtinový cukr350 g
hvězdička badyánu4 ks
koriandrová semínka1 lžička
kůra ze 2 pomerančů
kůra z 1 citronu
kůra z 1 limetky
kopr1 svazek
Postup přípravy:

U nás doma bezkonkurenčně nejoblíbenější úprava lososa. Filet před marinováním stáhnu z kůže (i když ta se může ponechat a odstranit až před krájením) a zkontroluju, jestli v sobě nemá kosti. Pokud ano, je potřeba je vytáhnout pinzetou.

 

Při nákupu vybírám buď celý filet z půlky lososa nebo pokud chci marinovat menší množství, třeba jen půl  kila, beru vyšší část filetu (ne od ocasu) a nechávám marinovat 2 dny. Ryba po na marinování ztmavne a ztratí ohebnost. Receptů je spousta. Vždy se marinuje v soli a cukru. Třtinovém nebo bílém. Do marinády se může přidat alkohol, například panák vodky. Variant, čím marinádu okořenit je strašně moc. Pepř, semínka koriandru, jalovce, fenyklu...

V robotu umixujeme sůl, cukr, koření a citrusovou kůru.
Vznikne směs podobná vlhkému písku.
Na hlubší tác nebo na plech s vyšším okrajem nasypeme část směsi a položíme na ní lososa. Překryjeme zbylou směsí, potáhneme potravinovou folií a zatížíme pekáčkem, prkýnkem....
Uložíme do lednice na 2 dny.

Po dvou dnech vyndáme lososa z marinády a omyjeme z něj všechny zbytky koření, nerozpuštěné soli a cukru. Osušíme.
Kopr nasekáme najemno a celý filet v něm ze všech stran obalíme. Pak už jenom nakrájíme na tenké plátky.

Doboru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno