Pažitka
Název:

Grilované pak choi (bok choy) s asijskou zálivkou


Grilované pak choi (bok choy) s asijskou zálivkou


Ingredience:
Ingredience:
zelí pak choi2 ks
sezamový olej dle potřeby
sezam na posypání
Zálivka:
sezamový olej1 lžička
nastrouhaný zázvor1 lžička
najemno nasekaný česnek2 stroužky
rybí omáčka nebo sojová omáčka1 lžíce
voda2 lžíce
třtinový cukr nebo med1 lžička
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
chilli paprička dle chuti
vajíčko dle potřeby
Postup přípravy:

V obchodech je teď všude k dostání druh zelí pak choi nebo v zahraničí zvané také bok choy. Je to druh čínského zelí. Připravila jsem z něj teplý grilovaný salát s pikantní asijskou zálivkou ... jak jinak u mě, že (smích).

Zelí rozkrojíme na poloviny tak, aby nám drželo pohromadě, nevykrajujeme košťál. Přivedeme v hrnci k varu vodu a zelí do ní ponoříme. Stačí jen krátce (max. 2 minuty) zblanšírovat. Vyjmeme do ledové vody a necháme v ní zchladnout. Vyjmeme a důkladně osušíme. V kastrůlku na oleji orestujeme zázvor s česnekem, přilijeme rybí nebo sójovou omáčku, vodu, vysypeme cukr a posekanou chilli papričku a provaříme. Dochutíme limetkovou šťávou.
Zelí dáme na olej na grilovací pánev nejprve řeznou plochou na gril a když se nám vytvoří hnědé mřížky, otočíme na druhou stranu. Servírujeme řeznou plochou nahoru, aby se mezery mezi listy vyplnily zálivkou, a posypeme sezamem (můžeme ho nasucho opražit). Já jsem k tomu měla vajíčko, ale nemusí být.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno