Ingredience: | |
zelí pak choi | 2 ks |
sezamový olej | dle potřeby |
sezam | na posypání |
Zálivka: | |
sezamový olej | 1 lžička |
nastrouhaný zázvor | 1 lžička |
najemno nasekaný česnek | 2 stroužky |
rybí omáčka nebo sojová omáčka | 1 lžíce |
voda | 2 lžíce |
třtinový cukr nebo med | 1 lžička |
šťáva z 1/2 limetky | dle chuti |
chilli paprička | dle chuti |
vajíčko | dle potřeby |
V obchodech je teď všude k dostání druh zelí pak choi nebo v zahraničí zvané také bok choy. Je to druh čínského zelí. Připravila jsem z něj teplý grilovaný salát s pikantní asijskou zálivkou ... jak jinak u mě, že (smích).
Zelí rozkrojíme na poloviny tak, aby nám drželo pohromadě, nevykrajujeme košťál. Přivedeme v hrnci k varu vodu a zelí do ní ponoříme. Stačí jen krátce (max. 2 minuty) zblanšírovat. Vyjmeme do ledové vody a necháme v ní zchladnout. Vyjmeme a důkladně osušíme. V kastrůlku na oleji orestujeme zázvor s česnekem, přilijeme rybí nebo sójovou omáčku, vodu, vysypeme cukr a posekanou chilli papričku a provaříme. Dochutíme limetkovou šťávou.
Zelí dáme na olej na grilovací pánev nejprve řeznou plochou na gril a když se nám vytvoří hnědé mřížky, otočíme na druhou stranu. Servírujeme řeznou plochou nahoru, aby se mezery mezi listy vyplnily zálivkou, a posypeme sezamem (můžeme ho nasucho opražit). Já jsem k tomu měla vajíčko, ale nemusí být.