Pažitka
Název:

Grilovaný steak z tuňáka v bylinkové marinádě pro děti od 1 roku

dětská jídla


Grilovaný steak z tuňáka v bylinkové marinádě pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
tuňák2 steaky
bylinky (bazalku, lichořeřišnici, rozmarýn a tymián) hrst
olivový olej s česnekem naložte si jich pár do sklenice s olejem; obyčejný však také postačí)3 lžíce
šťáva z limetky1 lžíce
hrubozrnná sůl špetka
koření na ryby dle chuti
dospělým můžeme přidat do marinády 1 - 2 lžíce bílého vína dle chuti
Postup přípravy:

Tuňák je jedna z nejlepších ryb, jakou jsem kdy jedla a myslím, že zachutná i těm, kteří jinak ryby nemusí. Nesmrdí rybinou a chuťově mi připomíná spíš vepřové maso. Podobnost s chutí toho konzervovaného rozhodně nečekejte, čerstvý je totiž o deset tříd lepší!

V hmoždíři rozdrtíme sůl, koření a nasekané bylinky, ke kterým jsme přidali i olej a šťávu z limetky. Ze směsi vznikne marináda, kterou potřeme tuňáka a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Poté klademe na rozpálený gril nebo grilovací pánev, stačí tak 2 - 3 minutky z každé strany, záleží na tloušťce masa. Tuňák je vynikající ryba, ale má tendenci se rychle vysoušet, proto to s tepelnou úpravou nepřehánějte. Já, jelikož vařím pro dítě, nevolím úpravu medium (jako to dělají špičkoví kuchaři), ale rybu propékám celou. Vždy ale jen tak, aby zůstala krásně šťavnatá. Jakmile se ryba začne dělit "na díly", začíná už být propečená dost a je nejvyšší čas ji sundat z grilu. 
 
Dětská specifika
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno