Pažitka
Název:

Grissini torinesi


Grissini torinesi


Ingredience:
Ingredience:
sušené droždí2 lžičky
vlažná voda325 ml
sladový extrakt (dá se nahradit trochou medu nebo cukru,ale nezkoušela jsem)1 lžička
bílá hladká mouka500 g
sůl2 lžičky
olivový olej3 lžíce
semolinová nebo polohrubá mouka2 lžíce
sušená rajčata, která nejsou naložená v oleji a drcený čerstvý rozmarýn dle chuti
Postup přípravy:

Tyhle vyhlášené italské chlebové tyčinky se podávají jako antipasti - předkrmy. 

Jsou lehce stravitelné a připravované taky ,aby nenarušovaly chuť pokrmu ke kterému se podávají.  Mohou se zdobit sypáním nebo se ingredience dávají přímo do těsta. Můžeme použít parmazán, bylinky, sušená rajčata, olivy, nebo je jen posypat solí. Prostě podle své chuti :) já pro tentokrát zvolila sušená rajčata a drcený rozmarýn. Pokud zvolíme posyp až nahoru, musíme tyčinky nejprve namazat rozšlehaným žloutkem s lžící vody.  Grissini se mohou buď namáčet do nějakého dipu nebo se třeba podávají obalené sušenou šunkou apod.

Droždí nasypeme do vlažné vody a necháme pět minut aktivovat, poté dobře promícháme. Přidáme sladový extrakt a opět promícháme. Přidáme mouku smíchanou se solí a olivový olej, vše vypracujeme v lepkavější těsto. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme 5-10min dokud těsto není hladké a pružné. Zakryjeme utěrkou a necháme dalších deset minut odpočinout. Pak opět hněteme pět až deset minut. Nyní můžeme zapracovat ingredience, pokud jsme se tedy rozhodli pro ochucené těsto. Těsto vytvarujeme do obdélníku 30x20 cm silného asi 1,5 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme deset min odpočinout.

Plechy vymažeme olejem a vysypeme semolinovou moukou. Obdélník nakrájíme podélně na 4 stejné kusy a pak každý kus na 10 proužků. Každý proužek natáhneme/vyválíme na cca 25 cm dlouhou tyčinku. Proužky rozložíme asi centimetr od sebe na plech.  Pokud chceme, můžeme tyčinky pomazat vejcem a posypat. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 15-20min. Tyčinky vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
Tyhle tyčinky jsou poměrně rychle hotové a jsou naprosto dokonalé na party nebo prostě k zobání k televizi :)

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno