Pažitka
Název:

Guláš z hovězího krku


Guláš z hovězího krku


Ingredience:
Ingredience:
hovězí krk800 g
cibule800 g
rajský protlak1 plechovka
česnek3 stroužky
majoránka hrstka
světlé pivo1 ks
sůl špetka
pepř špetka
sušená chilli paprička1 ks
paprika mletá1 lžička
chléb na zahuštění hrst
olej / sádlo2 větší lžíce
Postup přípravy:

Tento guláš jsme vařili společně s manželem, který ho dělá stejně nejlépe. Když přijde doma řeč právě na tento recept, nechám to mile ráda na něm. Protože jeho guláše chutnají opravdu nejlépe.

Kuchyňsky upravené maso nakrájíme na kostky. Cibule očistíme a pokrájíme na kostičky.

Na oleji nebo na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme kostky masa a společně restujeme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Hlavně necháme maso pěkně zatáhnout.
Poté přidáme 1 malý rajský protlak a promícháme. Základ guláše podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Nemáte-li světlé, dejte klidně tmavé.
Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme jen pivo.
K měkkému masu nakonec přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, špetku majoránky.
Povaříme do zhoustnutí. Nakonec do guláše přidáme rozmačkaný česnek, červenou sušenou chilli papričku a podle chuti případně dosolíme.
Koření můžete přidat klidně najednou, jak kdo je zvyklý a chce případně cítit intenzivně chuť česneku či majoránky.

Pivní guláš podáváme s houskovým knedlíkem těstovinami nebo pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno