Ingredience: | |
mango | 1 ks |
salátová okurka | 1/2 ks |
bílá ředkev | 1/4 ks |
menší mrkev | 1 ks |
jarní cibulka | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
thajská chilli paprička | 1 ks |
máta | dle chuti |
thajská bazalka | dle chuti |
koriandr | dle chuti |
limeta | 1 ks |
rybí omáčka | 3 lžíce |
cukr | 2 lžíce |
syrové neloupané aršídy | dle potřeby |
vinný ocet | 2 lžíce |
velké krevety | cca 10 ks |
sůl | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Vietnamský salát z manga a krevet. Dnes velmi svěží večeře v Asijském stylu.
Můžete začít tím, že si opražíte arašídy na pánvi a nebo v mikrovlnce. Tam je to pohodlnější, protože to nemusíte míchat a můžete se věnovat další práci.
Pozor! Když říkám syrové arašídy, tak nemyslím ty, co se prodávají v obchodech i se skořápkou. Tyto jsou už vyloupané, v tenké slupičce, ale nepražené.
Koupit je lze v Asijských obchodech. Pokud máte poblíž Vietnamskou večerku, tak se zeptejte. Určitě vám je rádi seženou. Pytlík o váze 500g stojí nějakých 50,-
Až ale ochutnáte…zjistíte, že je to něco vážně úplně jiného, než kupujeme v obchodech. My si je občas uděláme jen tak k telce.
Kompletní návod na jejich přípravu najdete přímo na jejich obalu.
Teď si nakrájejte mango a všechnu zeleninu na tenké nudličky.
Chilli, cukr a najemno posekaný česnek si zalijte trochou horké vody a nechte dvě minutky odstát.
Přidejte rybí omáčku a vlijte na salát.
Krevety se vaří opravdu krátce. Pokud koupíte ty mražené, tak je nechte ve vlažné vodě rozmrazit a v hrnci přiveďte vodu se lžičkou soli k varu. Když vře, tak tam vhoďte krevety. Jakmile voda dosáhne opět bodu varu, tak krevety vytáhněte a prudce zchlaďte studenou vodou.
Podélně je rozkrojte a vmíchejte k salátu.
Listy bylinek se naskládejte na sebe a nakrájejte z nich tenké nudličky. Přidejte k ostatním surovinám, promíchejte a ochutnejte. Jestliže se vám zdá málo slaný, tak přidejte rybí omáčku.
Na talíři si ho posypte arašídy, které trochu podrťte v hmoždíři a dochuťte limetou.
(Já tedy nakonec na arašídy zapomněla a tak jsme je měli na večer)
Dobrou chuť!
Podrobné info: